Državni podsticaji za minimalno ulaganje od pola miliona evra u beogradu

Novi propisi za subvencije investitorima u Srbiji

InvesticijeNovacSrbija

23.5.2023 14:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Novi propisi za subvencije investitorima u Srbiji Novi propisi za subvencije investitorima u Srbiji
Vlada Srbije izmenila je Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, kojom je podigla prag za potrebno minimalno ulaganje. Da... Novi propisi za subvencije investitorima u Srbiji

Vlada Srbije izmenila je Uredbu o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja, kojom je podigla prag za potrebno minimalno ulaganje.

Da bi investitor mogao da računa na pomoć države, potrebno je da uloži minimalno 300.000 evra, umesto dosadašnjih 100.000 evra, prenosi Beta.

Izmenjena uredba ukinula je i podelu lokalnih samouprava prema stepenu razvijenosti i teritorija Srbije podeljena je na pet regiona: Beogradski region, Region Vojvodine, Region Šumadije i Zapadne Srbije, Region Južne i Istočne Srbije i Region Kosovo i Metohija.

Na podsticaj države investitori u Beogradskom regionu mogu da računaju ukoliko planiraju da ulože minimalno pola miliona evra i zaposle najmanje 50 radnika, dok je taj prag za Vojvodinu niži, te je potrebno ulaganje od 400.000 evra i otvaranje 40 radnih mesta.

U Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, Južnoj i Istočnoj Srbiji, kao i na Kosovu i Metohiji, država će podržati one investicione projekte gde su ulaganja minimalno 300.000 evra i kojima se obezbeđuje zapošljavanje najmanje 30 novih radnika na neodređeno vreme.

Minimalno ulaganje, propisano Uredbom koja je do sada važila, iznosilo je 100.000 evra i 10 novih zaposlenih, u onim jedinicama lokalne samouprave koje su prema stepenu razvijenosti razvrstane u devastirana područja.

Novom uredbom je propisano i da je za ulaganja veća od pet miliona evra rok za realizaciju investicionog projekta do 10 godina od datuma podnošenja prijave za dodelu sredstava.

Investitori će ubuduće po radniku moći da dobiju 20 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše 2.000 evra, ukoliko investiciju planiraju u Beogradskom regionu. Za novozaposlene u Vojvodini sleduje 25 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a najviše po 3.000 evra, piše eKapija. U regionima Šumadije i Zapadne Zrbije, Južne i Istočne Srbije i na Kosovu i Metohiji, budući investitori imaće pravo na 30 odsto opravdanih troškova bruto zarada, a limit je 5.000 evra.

Uredbom koja je do sada bila na snazi investitori su mogli da dobiju najviše do 7.000 evra po novootvorenom radnom mestu u jedinici lokalne samouprave koja prema stepenu razvijenosti spada u devastirano područje.

 • MAJA

  24.5.2023 #1 Author

  Prag je pomeren, trebalo bi da bude rezultata

  Odgovori

 • gagica

  26.5.2023 #2 Author

  Nadamo se da ce biti rezultata

  Odgovori

 • SHALIMAR

  26.5.2023 #3 Author

  Videcemo sta ce biti sa novim propisima…

  Odgovori

 • PIKSI

  28.5.2023 #4 Author

  Samo da se ispostuju i bice napredka

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...