Najveći pad vrednosti tehnoloških kompanija od 2001. godine

Oko 200.000 građana Srbije koji poseduju digitalni novac beleže gubitke

BerzaHi-techNovac

30.5.2022 09:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Oko 200.000 građana Srbije koji poseduju digitalni novac beleže gubitke Oko 200.000 građana Srbije koji poseduju digitalni novac beleže gubitke
Svet je očekivao da će od lidera u Davosu čuti kako nameravaju da reše probleme svetske ekonomije, međutim u ekonomiji nema brzih rešenja. Savršena... Oko 200.000 građana Srbije koji poseduju digitalni novac beleže gubitke

Svet je očekivao da će od lidera u Davosu čuti kako nameravaju da reše probleme svetske ekonomije, međutim u ekonomiji nema brzih rešenja. Savršena oluja, kako je zovu analitičari, i dalje tutnji nad globalnom ekonomijom.

Prošlonedeljni blagi rast berzanskih indeksa teško da bi se mogao nazvati zaokretom na svetskim berzama, još manje da je to dovoljno da umanji nastalu štetu, jer je samo na Wall Streetu zbrisano sedam milijardi dolara vrednosti akcija, prenosi RTS.

Pad vrednosti tehnoloških kompanija za trećinu, nije viđen od dot.com krize 2001. godine. Ono što se dešavalo sa industrijskim indeksom Dow Jones mnoge je podsetilo na Veliku depresiju 1932. godine.

„Da je kriza ozbiljnijih razmera, apsolutno jeste zato što imate spoj nekoliko grupa faktora. Jedno su neekonomski faktori kao što su pre svega rat, plus imate čitavu seriju ekonomskih, pre svega monetarnih faktora“, objašnjava za RTS prof. dr Dejan Erić sa Beogradske bankarske akademije (BBA).

Uzrok pada tehnoloških kompanija nije samo u očekivanom rastu kamatnih stopa da bi se zauzdala inflacija već, i u tome što su viškove para ulagale u kriptovalute čija je vrednost prepolovljena, a neke poput Terra Luna, praktično su postale bezvredne.

Pretpostavka je da oko 200.000 naših građana poseduje digitalni novac. Izvesno je da su oni danas u gubitku, posebno oni koji su ga kupovali u protekle dve godine, kada je bio na maksimumu.

„Mislim da sve ukazuje da će kriptovalute sve više pratiti ekonomska kretanja globalna, te onog trenutka kada budemo mogli da očekujemo oporavak IT kompanija na svetskim berzama, mislim da možemo da očekujemo i oporavak kriptovaluta“, istakao je za RTS direktor marketinga ECD menjačnica kriptovaluta Marko Živković.

Iako je izbegnut krah, takozvani fenomen crnog labuda na berzama, ponašanje investitora je i dalje oprezno sa karakterističnim smanjenim trgovanjem.

„Te turbulencije su po meni veoma pozitivne, a to je da se i ponašanje privatnih investitora i institucionalnih investitora ide ka ulaganju u realne opcije, u industrijske objekte, u hranu, u energetski sektor, u sve ono što ima realnu potporu“, naveo je redovni profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu dr Slobodan Aćimović.

Za oporavak treba rešiti ratni sukob, narušene međunarodne ekonomske tokove, pokidane lance snabdevanja i inflaciju. Do tada, malo plusa i više minusa.

 • Ika

  30.5.2022 #1 Author

  Treba pametno ulagati, mada je trziste turbolentno i neizvesno

  Odgovori

 • IVAN

  30.5.2022 #2 Author

  Sve je rizik

  Odgovori

 • GOCA BG

  30.5.2022 #3 Author

  Dok se sve negde ne stabilizuje,ne moze se ocekivati boljitak…

  Odgovori

 • Gaga45

  31.5.2022 #4 Author

  Nikad ne znas sta da ocukujes

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...