Komisija za hartije od vrednosti odobrila objavljivanje belog papira

Srbija dobija prvi digitalni token

BerzaInvesticijeNovacSrbija

27.5.2022 21:14 Autor: Marko Andrejić 11

Srbija dobija prvi digitalni token Srbija dobija prvi digitalni token
Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije odobrila je društvu Finspot d.o.o. Beograd objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 tokena, nominalne vrednosti 1.000... Srbija dobija prvi digitalni token

Komisija za hartije od vrednosti Republike Srbije odobrila je društvu Finspot d.o.o. Beograd objavljivanje belog papira za inicijalnu ponudu 35.250 tokena, nominalne vrednosti 1.000 dinara, ukupne vrednosti inicijalne ponude od 35.250.000 dinara.

Odobravanjem ovog belog papira Srbija dobija prvi digitalni token pod nazivom Finspot faktoring token ili skraćeno FIN, saopštila je Komisija.

Beli papir predstavlja dokument sličan prospektu kod postupka izdavanja hartija od vrednosti, a koji je izdavalac obavezan da objavi i koji sadrži podatke o izdavaocu digitalne imovine, digitalnoj imovini i rizicima. Omogućava investitorima da donesu utemeljenu odluku o investiranju i procene rizike vezane za ulaganje u digitalnu imovinu.

Kako objašnjavaju iz Komisije za hartije od vrednosti, digitalni token je vrsta digitalne imovine i označava nematerijalno imovinsko pravo koje u digitalnoj formi predstavlja jedno ili više drugih imovinskih prava. Može uključivati i pravo korisnika digitalnog tokena da mu budu pružene određene usluge.

Finspot faktoring token imaocu daje pravo na ulaganje u jedan ili više ponuđenih investicionih indeksa (ukupno četiri) koji predstavljaju deo portfolija Finspota. Investicioni indeksi se razlikuju u zavisnosti od roka dospeća i visine kamatne stope, te imalac FIN-a koji je uložio svoje tokene u neki od investicionih indeksa ima pravo na kamatu po fiksnoj kamatnoj stopi koja dospeva i koja se obračunava po stopi navedenoj u izabranom investicionom indeksu.

Ulaganjem FIN-a u određeni investicioni indeks, imalac postaje investitor i opredeljuje se za visinu kamatne stope (od sedam do 10 odsto u zavisnosti od roka dospeća indeksa) i za vremenski period ulaganja, odnosno datum dospeća indeksa (od tri do 12 meseci).

“Nakon datuma dospeća indeksa u koji je investiran FIN, investitoru se vraćaju uloženi FIN-ovi njihovim prenosom u njegov blokčejn novčanik, a ostvareni prinos kamate se uplaćuje u dinarima na račun investitora. FIN-ove koji su vraćeni nakon datuma dospeća indeksa investitor može ponovo iskoristiti za ulaganje u nove investicione indekse koji tada budu u ponudi ili može prodati tokene za dinare, i to isključivo izdavaocu ovih digitalnih tokena”, navode iz Komisije.

Nakon odobrenja, izdavalac će najkasnije do početka inicijalne ponude digitalnih tokena objaviti beli papir na svojim internet stranama. Inicijalna ponuda za upis i uplatu FIN-ova će trajati 14 dana od dana objave početka njihove inicijalne ponude na internet stranici www.finspot.rs.

“Republika Srbija je među prvim zemljama u svetu koje su, zahvaljujući usvajanju Zakona o digitalnoj imovini, stvorile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine, obezbeđujući jasan okvir i pravnu sigurnost i izvesnost za investitore i korisnike digitalne imovine. Nadzor nad primenom ovog zakona poveren je Narodnoj banci Srbije i Komisiji za hartije od vrednosti, s obzirom na to da Zakon prepoznaje dve vrste digitalne imovine: virtuelne valute i digitalne tokene. Digitalni tokeni su posebno značajni kao vid alternativnog finansiranja mladih i inovativnih kompanija – startapova”, ističu iz Komisije za hartije od vrednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...