Kina izašla iz deflacije

Oporavak vrednosti juana

BankeNovacSvet

11.9.2023 13:18 Autor: Vladimir Jokanović 2

Oporavak vrednosti juana Oporavak vrednosti juana
Peking je poslao snažno upozorenje protiv opklada na depresaciju juana i objavio niz pozitivnih podataka o kreditiranju, ranije nego obično, što je podstaklo kinesku... Oporavak vrednosti juana

Peking je poslao snažno upozorenje protiv opklada na depresaciju juana i objavio niz pozitivnih podataka o kreditiranju, ranije nego obično, što je podstaklo kinesku valutu da se vrati sa šesnaestogodišnjeg minimuma na koji je pala prošle nedelje.

Narodna banka Kine saopštila je u ponedeljak da su vlasti „sposobne i da se osećaju samopouzdano“ kada je reč o „održavanju vrednosti juana na razumno stabilnom nivou“, prenosi Financial Times. Kineska valuta ojačala je u ponedeljak za jedan odsto u odnosu na dolar.

„Kada budemo delovali, delovaćemo odlučno, ispravljajući jednostrane spekulacije“, saopštila je kineska centralna banka, komentarišući sve veće opklade protiv kursa juana, pokrenute posle niza nepovoljnih ekonomskih podataka, dok se ekonomija Kine bori da povrati zamah.

Trgovci ocenjuju da je retorika centralne banke bila mnogo jača nego inače, kao i da su državne banke, koje su ove godine često podržavale juan kroz kupovinu na otvorenom tržištu, u ponedeljak aktivnije otkupljivale kinesku valutu u zamenu za dolare.

Kineski trgovci valutama navode da je centralna banka pokazala svoju snagu i napravila razliku. Dobit za juan nadmašila je rast ostalih valuta u odnosu na dolar, dok je indeks dolara u odnosu na korpu valuta oslabio za 0,3 procenta u azijskom trgovanju u ponedeljak.


Peking je takođe objavio podatke o pozajmljivanju, bolje od očekivanih, nakon što su prethodni podaci od vikenda pokazali da je zemlja izašla iz deflacije u avgustu. Kineski zavod za statistiku objavio je podatke o kreditima u ponedeljak tokom podnevne pauze na berzi u Šangaju, umesto nakon njenog zatvaranja.

Podaci pokazuju da su kineske banke odobrile 1.360 milijardi juana (186 milijardi dolara) novih kredita u avgustu, što je nagli porast sa 345,9 milijardi juana u julu i značajno više od očekivanja. Analitičari banke Morgan Stanley ocenjuju da je snažan kreditni oporavak podstaknut porastom emisije specijalnih obveznica kineske vlade.

 • BAĆA

  11.9.2023 #1 Author

  Juan sto pre da se podigne

  Odgovori

 • Vale

  15.9.2023 #2 Author

  To je razvijena zemlja, brzo ce se oporaviti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...