Neočekivan potez kineske centralne banke

Narodna banka Kine snizila kamatne stope

BankeNovacSvet

15.8.2023 14:12 Autor: Vladimir Jokanović 1

Narodna banka Kine snizila kamatne stope Narodna banka Kine snizila kamatne stope
Kineska centralna banka neočekivano je u utorak snizila referentne kamatne stope drugi put u poslednja tri meseca, što može da bude znak da vlasti... Narodna banka Kine snizila kamatne stope

Kineska centralna banka neočekivano je u utorak snizila referentne kamatne stope drugi put u poslednja tri meseca, što može da bude znak da vlasti pojačavaju napore za monetarno ublažavanje kako bi podstakle brz ekonomski oporavak.

Analitičari ocenjuju da je centralna banka na taj način otvorila mogućnost za potencijalno smanjenje kineske referentne kamatne stope na kredite iduće nedelje, prenosi Reuters. Negativan kreditni rast i rastući rizici od deflacije u julu zahtevali su više mera monetarnog ublažavanja, kako bi se zaustavilo ekonomsko usporavanje.

Rizici od neizvršenja obaveza u sektoru nekretnina i propuštena plaćanja nekih privatnih menadžera imovine, takođe su uticali na slabljenje poverenja finansijskog tržišta. Sve zajedno doprinelo je hitnosti delovanja centralne banke kako se poverenje potrošača i preduzeća ne bi dalje pogoršalo.


Narodna banka Kine saopštila je da je snizila stopu jednogodišnjih zajmova za srednjoročno kreditiranje nekim finansijskim institucijama za 15 baznih poena, sa 2,65 na 2,50 procenata. To bi trebalo da nadvlada nepovoljne faktore, kako bi se „likvidnost bankarskog sistema održala razumno dovoljnom“.

Kineski juan izgubio je ove godine pet odsto vrednosti u odnosu na dolar, što ga čini jednom od lošijih azijskih valuta. Prinosi na kineske desetogodišnje državne obveznice pali su na 2,56 odsto, na najniži nivo od maja 2020. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...