PAD DEVIZNIH REZERVI U APRILU Neto devizne reserve 10 milijardi 672 miliona evra

BankeNovacSrbijaVesti

14.5.2020 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs

PAD DEVIZNIH REZERVI U APRILU Neto devizne reserve 10 milijardi 672 miliona evra PAD DEVIZNIH REZERVI U APRILU Neto devizne reserve 10 milijardi 672 miliona evra
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila, iznosile 12.793 miliona evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost više... PAD DEVIZNIH REZERVI U APRILU Neto devizne reserve 10 milijardi 672 miliona evra

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) su na kraju aprila, iznosile 12.793 miliona evra. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi se u saopštenju.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 10.672 miliona evra.

Kako se navodi u saopštenju, bruto devizne rezerve su u protekloj godini dana (u odnosu na kraj aprila 2019. godine) povećane za 1.457 miliona evra (najvećim delom po osnovu intervencija NBS na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza za 2 milijarde I 110 miliona evra ), i to u periodu kada se Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 959 miliona evra.

Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 321 milion evra u odnosu na kraj prethodnog meseca. Neto smanjenje deviznih rezervi ostvareno je u najvećoj meri po osnovu aktivnosti NBS, preduzetih u cilju očuvanja relativne stabilnosti na domaćem deviznom tržištu i podrške likvidnosti bankarskom sektoru u ambijentu krize izazvane korona virusom (ukupan efekat 443 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 524 miliona evra i bio je za 250 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 2.402 miliona evra.
Dinar je u aprilu nominalno oslabio za 0,1 odsto, dok je od početka ove godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu neto prodala 440 miliona evra. Posmatrano od početka godine NBS je neto prodala 625 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...