Istočnoevropska zemlja traži način da stopira naplatu milionske kazne

Poljska podnela tužbu protiv izvršnih vlasti EU

EUNovac

23.12.2022 12:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Poljska podnela tužbu protiv izvršnih vlasti EU Poljska podnela tužbu protiv izvršnih vlasti EU
Poljska je podnela tužbu protiv izvršnih vlasti Evropske unije kako bi sprečila sprovođenje dnevne kazne od milion evra, koja je centralna tema rasprava u... Poljska podnela tužbu protiv izvršnih vlasti EU

Poljska je podnela tužbu protiv izvršnih vlasti Evropske unije kako bi sprečila sprovođenje dnevne kazne od milion evra, koja je centralna tema rasprava u vezi sa izmenama u pravosudnom sistemu ove zemlje.

Vlada u Varšavi je uverena da kaznu, koja je dostigla više od 400 miliona evra, treba povući jer je Poljska postupila u skladu sa nalogom najvišeg suda EU o raspuštanju takozvanog disciplinskog veća za sudije, rekao je ministar za evropske integracije Šimon Šinkovski (Szymon Szynkowski), piše Bloomberg.

Ovaj potez predstavlja dalju eskalaciju tenzija između Poljske i Evropske unije u oblasti vladavine prava. Do njega dolazi u trenutku kada neslaganja unutar vladajuće koalicije sprečavaju Vladu Poljske da se povinuje dogovoru koji je postigla sa Briselom, a koji bi otvorio put za oslobađanje 35,4 milijarde evra pomoći nakon pandemije iz evropskog budžeta.

“Disciplinsko veće Vrhovnog suda je ukinuto, a odredbe koje su izazvale sumnju Evropske komisije i Evropskog suda pravde (CJEU) više ne važe. Dakle nema osnova za izricanje kazne“, rekao je Šinkovski, koji je potvrdio podnošenje tužbe.

Poljska je prošlog meseca uputila zahtev Evropskoj komisiji za obustavu kazne od 15. jula, nakon što je parlament usvojio izmene kojima se sporni disciplinski mehanizam zamenjuje novim većem.

Poljska vlada odbija da plati ovu kaznu, koja je na snazi od novembra prošle godine. Kao odgovor na to, Evropska komisija je povremeno smanjivala iznos koji Poljska prima iz budžeta bloka za svotu koju ova država duguje na ime kazne.

 • Dea

  25.12.2022 #1 Author

  Bas me zanima da li ce imati uspeha u ovome Poljska

  Odgovori

 • DANIJELA

  25.12.2022 #2 Author

  Nema zezanja sa EU.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.