POSLEDNJI MINIMALAC 8. SEPTEMBRA NA RAČUNIMA Država uplaćuje 18.000 dinara za više od milion radnika

NovacSrbijaVesti

7.9.2020 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

POSLEDNJI MINIMALAC 8. SEPTEMBRA NA RAČUNIMA Država uplaćuje 18.000 dinara za više od milion radnika POSLEDNJI MINIMALAC 8. SEPTEMBRA NA RAČUNIMA Država uplaćuje 18.000 dinara za više od milion radnika
Poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena u utorak, dok će 120 odsto od minimalne zarade za... POSLEDNJI MINIMALAC 8. SEPTEMBRA NA RAČUNIMA Država uplaćuje 18.000 dinara za više od milion radnika

Poslednja uplata 60 odsto od minimalne zarade u iznosu od 18.000 dinara biti isplaćena u utorak, dok će 120 odsto od minimalne zarade za novoosnovana preduzeća biti isplaćeno 21. septembra, odnosno biće to dve uplate od po 60 odsto minimalca odjednom, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

„Za ovu tranšu isplate minimalca obezbeđeno je 18,4 milijarde dinara. Svi zaposleni kod preduzetnika, u malim i srednjim preduzećima, prema našoj evidenciji njih 1.018.863 dobiće od države 60 odsto minimalne zarade, odnosno 18.000 dinara po zaposlenom. Reč je ukupno 234.634 firmi“, rekao je Mali.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, reč je o poslednjoj, petoj minimalnoj zaradi koju Vlada Srbije uplaćuje na namenske račune preduzeća koja koriste pomoć.

Ministar je precizirao da je ukupno samo za isplatu pet minimalaca iz budžeta izdvojeno 130 milijardi dinara.

Ocenio je da se radi o ogromnoj pomoći koja je obezbeđena preduzećima.

„Ukupan paket ekonomskih mera namenjenih građanima i privredi težak je oko 5,8 milijardi evra, odnosno 12,5 odsto BDP. Procene su da su ove mere direktno pomogle očuvanju više desetina hiljada radnih mesta u Srbiji“, rekao je Mali.

Dodao je da upravo zahvaljujući tim merama nezaposlenost u drugom kvartalu na istorijskom minimumu od 7,3 odsto.

Mali se osvrnuo i na novoosnovane firme, precizirajući da veoma ohrabruje podatak da je u Upravi za trezor otvoreno ukupno 12.124 namenskih računa za isplatu minimalca, što zapravo znači da je toliko firmi osnovano posle 15. marta, a najkasnije do 20. jula ove godine, što je bio jedan od uslova za prijavu.

„To znači da se ljudi odlučuju da rizikuju i da pokrenu biznis u najtežim okolnostima“, naveo je Mali i rekao da će oni 21. septembra dobiti dva puta po 18.000 dinara po zaposlenom, odnosno dve uplate odjednom.

Foto: Tanjug

On je podsetio i da je Vlada sektorskom podrškom pokušala da pomogne ugostiteljskoj privredi, pre svega hotelskoj industriji. Javni poziv za prijavu privrednih subjekata za korišćenje subvencija trajaće do 15. septembra.

Sredstva se dodeljuju u iznosu 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici, a pravo ostvaruju kategorizovani hoteli koji se nalaze u privatnom vlasništvu.

„I od ove mere očekujemo dosta, a redovno analiziramo i preispitujemo stanje i u drugim sektorima“, rekao je ministar i poručio privrednicima da ih država sigurno neće ostaviti same, već da će planskim pristupom i merama pomoći da očuvaju svoje tržište i radna mesta.

On je istakao da je Srbija jedna od retkih zemalja, čijim građanima stižu dobre vesti i iz inostranstva, koje potvrđuju dobre ekonomske mere u vreme pandemije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...