kandidatkinja irena radović izvršna direktorka Investiciono-razvojnog fonda

Predsednik Crne Gore predložio novu guvernerku CBCG

BankeNovacRegion

16.11.2023 11:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Predsednik Crne Gore predložio novu guvernerku CBCG Predsednik Crne Gore predložio novu guvernerku CBCG
Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, predložio je u četvrtak izvršnu direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irenu Radović, za guvernerku Centralne banke (CBCG). Radović je diplomirala... Predsednik Crne Gore predložio novu guvernerku CBCG

Predsednik Crne Gore, Jakov Milatović, predložio je u četvrtak izvršnu direktorka Investiciono-razvojnog fonda (IRF), Irenu Radović, za guvernerku Centralne banke (CBCG).

Radović je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Podgorici 2000. godine u oblasti međunarodne ekonomije i biznisa. Dobitnik je nagrada “19. decembar” i nagrade Univerziteta Crne Gore, prenosi Mina.

Magistarske studije iz međunarodnih odnosa završila je na Kraljevskom koledžu Univerziteta Kembridž u Ujedinjenom Kraljevstvu 2002. godine, dok je magistraturu ekonomskih nauka stekla na Konzorcijumu za istraživanja i obrazovanje u primenjenoj ekonomiji (CORIPE) u Italiji 2003. godine.

Odbranila je doktorsku disertaciju na Univerzitetu Crne Gore 2009. godine, stekavši zvanje doktora ekonomskih nauka.

Radović je 2003. godine imenovana na mesto šefice Britanske kancelarije u Podgorici, kao predstavnica Vlade Velike Britanije u Crnoj Gori.

Nakon proglašenja crnogorske nezavisnosti, u novembru 2006. godine, preuzela je dužnost političke zamenice britanskog ambasadora u Crnoj Gori u Ambasadi Velike Britanije u Podgorici, do odlaska na specijalizaciju na All Souls koledž Univerziteta Oksford u Ujedinjenom Kraljevstvu u januaru 2007. godine.

Foto: Freepik.com/@ frimufilms

Vratila se u crnogorsku diplomatiju jula 2007. godine, preuzimanjem dužnosti pomoćnice ministra inostranih poslova do oktobra 2010. godine. Radović je imenovana na mesto ambasadorke Crne Gore u Francuskoj, Monaku i Andori u oktobru 2010. godine i dužnost obavljala do februara 2015.

U periodu od 2011-2015. godine bila je lična izaslanica predsednika Crne Gore u Stalnom savetu Međunarodne organizacije za frankofoniju (OIF), stalni delegat Crne Gore pri Međunarodnom birou za ekspozicije (BIE), te zastupala Crnu Goru u drugim međunarodnim organizacijama sa sedistem u Parizu – OECD, OIV, OIE, BIPM i Eutelsat-u.

Odlukom Skupštine od marta 2017. godine imenovana je za viceguvernerku Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema, koju dužnost je uporedo s dužnošću članice Saveta Centralne banke, potpredsednice Investicionog komiteta Centralne banke i pridružene članice nacionalnog Saveta za finansijsku stabilnost.

Od 2019. godine do imenovanja na mesto izvršne direktorice IRF-a angažovana je kao konsultant Financial Markets International, na USAID projektu reforme finansijskog sistema u Bosni i Hercegovini Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID), koji uključuje snaženje kapaciteta regulatornih agencija oba entiteta Bosne i Hercegovine, uvođenje FINREP-a i usklađivanje finansijske supervizije sa EU standardima.

U aprilu 2014. godine dodeljena joj je u Parizu, u sedištu Republikanske garde Francuske Republike, zlatna medalja i povelja Univerzalne lige za javno dobro. Princ Albert II od Monaka odlikovao je decembra 2014. godine Radović, Ordenom Viteza reda Svetog Karla, najprestižnijim redom odlikovanja koje dodeljuje Knjaževina Monako, ispred reda Grimaldi, zaslužnim pojedincima ili ržavama.

Radović će, ukoliko bude izabrana za guvernerku, na čelu CBCG zameniti Radoja Žugića.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.