nova kreditna linija uz podršku EBRD-a i države Austrije

Podsticaj zelenim investicijama u Crnoj Gori

EkologijaRegionU fokusu

10.11.2023 14:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Podsticaj zelenim investicijama u Crnoj Gori Podsticaj zelenim investicijama u Crnoj Gori
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije i Austrije, podstiče ulaganje u energetsku efikasnost u Crnoj Gori kroz kredit od... Podsticaj zelenim investicijama u Crnoj Gori

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), uz podršku Evropske unije i Austrije, podstiče ulaganje u energetsku efikasnost u Crnoj Gori kroz kredit od dva miliona evra za NLB banku, koji je namenjen za dalje kreditiranje vlasnika stambenih objekata.

„Sredstva su obezbeđena kroz Program za finansiranje zelene ekonomije (GEFF), koji podržava investicije u zelene tehnologije visokih performansi, materijale i rešenja za stambene zgrade u privatnom vlasništvu“, navodi se u saopštenju koje je prenela Mina.

Vlasnici stambenih jedinica koji su korisnici ovog kredita dobijaju pomoć u identifikaciji i kupovini opreme za uštedu energije, kao što su izolacija, prozori, toplotne pumpe i solarni paneli koji će smanjiti emisiju gasova staklene bašte, smanjiti troškove energije i poboljšati kvalitet njihovog života. Oni mogu dobiti tehničku pomoć i podsticajna plaćanja do 20 odsto vrednosti kredita nakon uspešnog instaliranja.

„Stambene zgrade predstavljaju značajan izvor emisije CO2 – zato će naša sredstva napraviti značajnu pozitivnu razliku za građane Crne Gore, njihove troškove vezane za električnu energiju i ujedno doprinijeti zaštiti životne sredine u zemlji”, rekao je Rejmon Zakarija (Remon Zakaria), direktor kancelarije EBRD-a za Crnu Goru.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori. Do danas je banka investirala 800 miliona evra kroz 86 projekata u zemlji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...