vrednost stanova pala 3,6 odsto na godišnjem nivou

Reforma stambenog grejanja i skupi krediti obaraju cenu nekretnina u Nemačkoj

EUNekretnineNovac

3.5.2023 14:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Reforma stambenog grejanja i skupi krediti obaraju cenu nekretnina u Nemačkoj Reforma stambenog grejanja i skupi krediti obaraju cenu nekretnina u Nemačkoj
Planirana reforma propisa o stambenom grejanju povećava pritisak na tržište nesaniranih nekretnina, potiskujući cene i obeshrabrujući kupce, navode nemačke agencije za prodaju. Starije zgrade... Reforma stambenog grejanja i skupi krediti obaraju cenu nekretnina u Nemačkoj

Planirana reforma propisa o stambenom grejanju povećava pritisak na tržište nesaniranih nekretnina, potiskujući cene i obeshrabrujući kupce, navode nemačke agencije za prodaju.

Starije zgrade koje ne ispunjavaju uslove energetske efikasnosti sve teže se prodaju, kaže Danijel Riter (Daniel Ritter), direktor frankfurtske agencije Von Poll. „Novi zahtevi i obaveza renoviranja zgrada plaše potencijalne kupce.“

„Kombinacija poskupelih kredita i neizvesnosti oko toga hoće li zamenu grejanja finansirati kupac ili vlasnik izaziva primetnu uzdržanost na tržištu,“ kaže Matijas Vanezak (Mathias Wahnesak) iz agencije LBS u Potsdamu.

Prema planovima vlade, od 2024. svaki novi grejni sistem moraće da bude sposoban da najmanje 65 odsto energije može da pokrije iz obnovljivih izvora.

To će da označi početak istupanja iz stambenog grejanja na fosilno gorivo, u skladu sa planom tranzicije privrede i društva ka klimatskoj neutralnosti. Nacrt uključuje prelazne rokove i državne subvencije.

Cene na nemačkom tržištu nekretnina u mnogim oblastima su, posle godina rasta počele da kližu naniže. U poslednjem kvartalu prošle godine cene su, prema saveznom zavodu za statistiku, bile 3,6 odsto niže nego prethodne godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...