Pojačane poreske kontrole u celoj zemlji

Rekordna naplata Uprave prihoda i carina Crne Gore od 1,38 milijardi evra

NovacRegion

24.7.2023 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordna naplata Uprave prihoda i carina Crne Gore od 1,38 milijardi evra Rekordna naplata Uprave prihoda i carina Crne Gore od 1,38 milijardi evra
Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore je od početka godine do sada ostvarila rekordnu bruto naplatu prihoda od 1,38 milijardi evra, što je... Rekordna naplata Uprave prihoda i carina Crne Gore od 1,38 milijardi evra

Uprava prihoda i carina (UPC) Crne Gore je od početka godine do sada ostvarila rekordnu bruto naplatu prihoda od 1,38 milijardi evra, što je 280 miliona više nego u istom periodu prošle godine i značajno iznad plana.

Direktor ove institucije Vladimir Bulajić rekao je da se očekuje bolja naplata budžetskih prihoda tokom letnje turističke sezone, jer je sve usmereno na povećanje poreske discipline.

„Menadžmentu UPC je najvažnije zakonito poslovanje i što veća naplata prihoda za državni budžet. Uprava prihoda i carina, koja je krvotok javnih finansija, ima nultu stopu tolerancije na sivu ekonomiju i neselektivnost je jedan od osnovnih principa u radu“, poručio je Bulajić, prenosi agencija Mina.

On je rekao da su pojačane kontrole u celoj državi, posebno u primorskim opštinama, gde su inspektori na terenu u svakom gradu.

„Sa građanima i privredom gradimo otvoren i partnerski odnos, sa akcentom na obavezu poštovanja propisa, ali svi moraju da znaju da smo odlučniji nego ikad – kod obveznika kod kojih se utvrdi neregularno poslovanje primenjuju se oštre kaznene mere“, naglasio je Bulajić.

On je prezicirao da to podrazumeva sve zakonom definisane mere, od izricanja prekršajnih naloga do privremene zabrane obavljanja delatnosti i zatvaranja objekata.

Foto: Freepik.com

Posmatrajući samo period od početka maja do 23. jula, poreski inspektori su imali 1.800 provera regularnosti poslovanja obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 155. Izdato je 215 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 714.300 evra. Kod četiri poreska obveznika privremeno je zabranjeno obavljanje delatnosti do 90 dana, odnosno do otklanjanja nepravilnosti“, rekao je Bulajić.

On je dodao da je u letnjoj sezoni, prateći iskustva iz prethodnih godina, posebna pažnja usmerena na kontrole u delu opšte poreske registracije, podnošenja prijava, evidentiranja prometa, uplate pazara i prijavljivanje radnika.

„Fokusirani smo i na ciljane kontrole poreskih obveznika u primorskim opštinama, kod kojih su prošle godine utvrđeni prekršaji ili za koje je UPC u saznanju da postoji mogućnost da ne evidentiraju promet i ne izdaju račune korisnicima usluga“, saopštio je Bulajić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...