REVIDIRANA DUGOROČNA STRATEGIJA FED Inflacija viša od planiranih 2,0 odsto, ali ostaju nulte kamate

BankeNovacSvetU fokusuVesti

27.8.2020 16:18 Autor: Vladimir Jokanović 0

REVIDIRANA DUGOROČNA STRATEGIJA FED Inflacija viša od planiranih 2,0 odsto, ali ostaju nulte kamate REVIDIRANA DUGOROČNA STRATEGIJA FED Inflacija viša od planiranih 2,0 odsto, ali ostaju nulte kamate
Američki FED usvojio je izmene svojih dugoročnih ciljeva i strategije monetarne politike koje će omogućiti prosečnu inflaciju od 2,0 odsto. Najavljeno je da FED... REVIDIRANA DUGOROČNA STRATEGIJA FED Inflacija viša od planiranih 2,0 odsto, ali ostaju nulte kamate

Američki FED usvojio je izmene svojih dugoročnih ciljeva i strategije monetarne politike koje će omogućiti prosečnu inflaciju od 2,0 odsto. Najavljeno je da FED planira da zadrži kamatne stope blizu nultih čak i nakon što inflacija bude premašila ciljanih 2,0 odsto inflacije.

Promena znači da je FED spreman da toleriše viši nivo inflacije od one koja je bila do sada, kao i da će stopa zaduživanja domaćinstava i preduzeća, od auto kredita do hipoteka na kuće i razvojnih kredita ostati na nuli u više narednih godina, prenosi San Diego Union Tribune.

To bi trebalo da pomogne Centralnoj banci da se bolje prilagodi novim izazovima u američkoj ekonomiji i efikasnije ostvari svoj dvostruki mandat stabilnosti cena i maksimalne zaposlenosti, prenosi Fox News. Ažurirani okvir trebalo bi da omogući da se inflacija umereno kreće iznad ciljanih 2,0 odsto „neko vreme“.

„Ekonomija se uvek razvija. Naša revidirana izjava odražava našu zahvalnost za snažno tržište rada, posebno za mnoge u zajednicama sa niskim i umerenim primanjima i da se snažno tržište rada može održati bez izazivanja neželjenog povećanja inflacije“, rekao je direktor FED Džerom Pauel (Jerome Powell).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...