Kompanija krvi internet stranice za smanjenje rezervacija

Ryanair smanjio prognozu profita

NovacSvet

29.1.2024 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Ryanair smanjio prognozu profita Ryanair smanjio prognozu profita
Ryanair je prijavio pad kvartalnog profita i smanjio očekivanja o zaradi za celu godinu nakon što su neke internet stranice za putovanja prestale da... Ryanair smanjio prognozu profita

Ryanair je prijavio pad kvartalnog profita i smanjio očekivanja o zaradi za celu godinu nakon što su neke internet stranice za putovanja prestale da prodaju njegove letove.

Ta niskotarifna kompanija saopštila je da je ostvarila profit nakon oporezivanja od 15 miliona evra, ili 12,8 miliona funti, u poslednja tri meseca prošle godine, trećeg fiskalnog kvartala, u poređenju sa 211 miliona funti u istom periodu prošle godine. Rezultat je manji uprkos povećanju broja putnika za sedam odsto, a cene karata bile su veće za 13 odsto, prenosi Mina.

Najveća evropska avio-kompanija po broju putnika okrivila je odluku nekih veb stranica za rezervacije, uključujući booking.com i Kayak, da je uklone sa svojih lista početkom decembra.

Šef kompanije Majkl O’Liri (Michael O’Leary) upozorio je ranije ove godine da je potez onoga što je opisao kao „pirate“ ugrozio profitabilnost u trećem kvartalu jer je primorao Ryanair da smanji cene karata kako bi popunio mesta.

Drugi faktor koji je izazvao pad profita je povećanje računa za gorivo za 35 odsto. Ryanair, koji je optužio neke kompanije da naplaćuju dodatne naknade svojim klijentima i pokrenuo pravni postupak, rekao je da će efekat biti privremen.


O’Liri je rekao investitorima da je jedan od preostalih rizika za izglede za rast Ryanaira mogućnost daljih odlaganja isporuke novih aviona Boeing 787 MAKS 8, koji su štedljiviji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...