Cene bi mogle da nastave da "divljaju" bar još pola godine

Skok cena akciznih proizvoda kao definicija povećanja inflacije

AnalizaNovacPoreziPoslovanjeSrbija

18.1.2022 16:35 Autor: Stanislav Stanišić 11

Skok cena akciznih proizvoda kao definicija povećanja inflacije Skok cena akciznih proizvoda kao definicija povećanja inflacije
„Povećanje cena akcizne robe jedna je od definicija povećanja inflacije“, kaže za Biznis.rs ekonomista Ljubomir Madžar. Naš sagovornik u nimalo optimističnom tonu ističe da... Skok cena akciznih proizvoda kao definicija povećanja inflacije

„Povećanje cena akcizne robe jedna je od definicija povećanja inflacije“, kaže za Biznis.rs ekonomista Ljubomir Madžar.

Naš sagovornik u nimalo optimističnom tonu ističe da će cene goriva kao akciznog proizvoda, ali i hrane, i dalje biti indikatori inflacije jer se, po njegovom mišljenju, još uvek nisu iscrpeli svi rezervoari pokretanja poskupljenja.

„Inflacija se neće smiriti u najboljem slučaju bar još pola godine“, dodaje Madžar i zaključuje da može da bude još negativnih uticaja na inflatorna kretanja.

Inače, prema aktuelnom zakonu iznosi akciza usklađuju se sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u kalendarskoj godini koja prethodi godini u kojoj se radi usklađivanje, i to prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

U skladu sa rastom indeksa potrošačkih cena u prethodnoj godini očekuje se i povećanje akciza za proizvode koji podležu ovom vidu posebnog oporezivanja, a do usklađivanja može doći u bilo kom trenutku. U prethodnoj godini njihova visina je utvrđena 15. februara.

Akciza predstavlja poseban oblik poreza kojim se najčešće oporezuju cigarete, alkoholna pića, naftni derivati i kafa. To su uglavnom proizvodi koji nemaju alternativu na tržištu, imaju visoku tražnju i potrošnju, a poreski obveznici su proizvođači i uvoznici.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović rekao je u razgovoru za Biznis.rs da očekuje da će nakon godišnjeg usklađivanja akciza cena goriva skočiti za 5,5 dinara po litru.

Benzinska pumpa
Foto: Pixabay.com

Prvi na udaru poskupljenja u novoj godini bili su pušači. Novim zakonskim rešenjem, usvojenim decembra prošle godine, predviđeno je da se dva puta godišnje, u januaru i julu, sve do kraja 2025. godine, povećavaju akcize na cigarete za 1,5 dinara.

Država će po ovom osnovu proizvođačima umesto dosadašnjih 78,25 uzimati 79,75 dinara, što za krajnjeg potrošača znači da će cigarete po paklici biti skuplje za 10 dinara. Tako će najjeftinija paklica koštati 290 dinara, a ona skuplja i skoro 600 dinara. Cilj ovih izmena je usklađivanje sa standardima EU, po kojima bi do 2025. godine država umesto sadašnjih 70, trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 komada cigareta, odnosno 1,8 evra po paklici.

Takva praksa, po kojoj se zbog akciznog kalendara dva puta godišnje uvećavaju akcize, nastaviće se u naredne tri godine kako bi se dostigli standardi koji važe u Evropskoj uniji.

I iznos akcize na tečnosti za punjenje elektronskih cigareta uvećava se za dinar po milimetru, što znači da će oni koji ih koriste plaćati skuplje svoj užitak, a poskupeće i nesagorevajući duvan.

Sve u svemu, u naredne tri godine pušači će sve skuplje plaćati svoj užitak, pa je realno očekivati da 2025. godine srpske cene duvanskih proizvoda dostignu evropske.

Kada je reč o kafi, trenutno važeće akcize kreću se od 92,99 dinara po kilogramu nepržene, preko 116,23 dinara po kilogramu pržene kafe, do 348,72 dinara za preparate na bazi ekstrakta, esencija i koncentrata od kafe ili na bazi kafe.

 • LJUBIŠA

  18.1.2022 #1 Author

  Dobro čovek i kaže da ne očekuje da se inflacija smanji.
  Oseća se poprilično problem. 😡

  Odgovori

 • Marijana

  18.1.2022 #2 Author

  Cigarete i treba da budu skuplje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.1.2022 #3 Author

  Jos da nam podivljaju plate pa da mozemo da se pratimo…

  Odgovori

 • DANIJELA

  18.1.2022 #5 Author

  Bas tako. Treba ispratiti sva poskupljenja.

  Odgovori

 • SANJA

  18.1.2022 #6 Author

  Eo samo sto nismo u EU

  Odgovori

 • Anna

  19.1.2022 #7 Author

  Sramota! Sami priznaju da cene divljaju! A kad će plate početi da divljaju naviše?

  Odgovori

 • BRANA19

  19.1.2022 #8 Author

  Jel ostalo nesto da nije poskupelo 🙈

  Odgovori

 • Lolek

  19.1.2022 #10 Author

  Sledece godine u ovo vreme svi cemo biti milioneri

  Odgovori

 • BIJUTI27

  19.1.2022 #11 Author

  Kad ce plate da poskupe🙃?!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...