SRBIJA PRODALA OBVEZNICE U IZNOSU OD DVE MILIJARDE EVRA Dokaz poverenja stranih investitora

BerzaIzdvajamoNovacSrbija

11.5.2020 20:32 Autor: Redakcija Biznis.rs

SRBIJA PRODALA OBVEZNICE U IZNOSU OD DVE MILIJARDE EVRA Dokaz poverenja stranih investitora SRBIJA PRODALA OBVEZNICE U IZNOSU OD DVE MILIJARDE EVRA Dokaz poverenja stranih investitora
U ambijentu globalne ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu ostvarila uspeh emitujući sedmogodišnju evroobveznicu u iznosu od dve... SRBIJA PRODALA OBVEZNICE U IZNOSU OD DVE MILIJARDE EVRA Dokaz poverenja stranih investitora

U ambijentu globalne ekonomske krize izazvane pandemijom virusa korona Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu ostvarila uspeh emitujući sedmogodišnju evroobveznicu u iznosu od dve milijarde evra po kuponskoj stopi od 3,125 odsto, saopštila je Narodna banka Srbije.

„Posle dve prošlogodišnje izuzetno uspešne emisije evroobveznica u junu i novembru, ovo je još jedan dokaz da međunarodni investitori imaju puno poverenje u ekonomiju Srbije, njenu stabilnost i perspektive, posebno imajući u vidu ni malo povoljne globalne ekonomske uslove u kojima je ova aukcija održana“, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

Na aukciji je učestvovalo više od 300 najuglednijih investitora iz celog sveta – Evropske Unije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država.

Tražnja za srpskim evroobveznicama bila je visoka, tokom aukcije je iznosila gotovo sedam milijardi evra i višestruko je premašila planirani iznos emisije, odnosno realizovanih dve milijarde evra.

Zahvaljujući tolikoj tražnji Srbija je uspela da trošak zaduživanja tokom aukcije spusti za pola procentnog poena, navodi NBS. „To znači da nas investitori već posmatraju kao zemlju koja je po svojim rezultatima bliska nivou zemalja EU, što ovaj uspeh čini još većim“, istakla je Tabaković.

Sredstva prikupljena današnjom aukcijom biće iskorišćena za finansiranje programa podrške realnom sektoru, odnosno privredi u uslovima globalne ekonomske krize izazvane virusom korona, navodi NBS. „Emisija obveznica je dodatna potvrda uverenja međunarodnih investitora da će Srbija ovu krizu prebroditi uspešnije nego druge zemlje“, rekla je Tabaković.

Ministarstvo finansija: Ogromna pažnja investitora

Srbija je u ponedeljak izašla na međunarodno finansijsko tržište, među prvima u grupi zemalja čiji je kreditni rejting odmah ispod investicionog, i izazvala ogromnu pažnju investitora i uspešno prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Više od 300 investitora iz celog sveta pokazalo je interesovanje za srpske obveznice. Obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi, jednom od najvećih i najreprezentativnijih tržišta na svetu, a na naplatu dospevaju 2027. godine.

Ministarstvo finansija navodi da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa Covid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti.

Respektibilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke iskazale su tražnju za preko sedam milijardi evra, što je skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije. Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125 procenata, stopom prinosa od 3,375 odsto i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena.

To je još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta, navodi u saopštenju Ministarstvo finansija.

Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastaviti privredni rast.

U saopštenju se navodi da je Srbija ovu krizu dočekala u znatno povoljnijoj poziciji od većine drugih zemalja, sa stopom privrednog rasta od 4,2 odsto u 2019. godini, stopom rasta od pet odsto u prvom kvartalu 2020. godine, niskom i stabilnom inflacijom, fiskalnom ravnotežom, kao i sa nikada višim deviznim rezervama.

Uzimajući u obzir očekivanja da će se negativni efekti pandemije manifestovati najviše tokom drugog kvartala, dok se već u drugoj polovini godine očekuje umeren oporavak, država preuzima odgovornost da u novonastaloj situaciji stvori uslove i pripremi se za predstojeći krizni period i za što brži oporavak.

U tom cilju bilo je nužno da se stave u funkciju svi raspoloživi resursi, uključujući i finansijska sredstva kao i da se dodatno ojača finansijska stabilnost, obezbede dodatni resursi i dodatna finansijska sredstva za dovoljno i neometano finansiranje borbe za očuvanje života i zdravlja ljudi i umanjenje posledica izazvanih pandemijom korona virusa na privredu i građane.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...