Kvadrat u Skoplju i do 2.200 evra

Svaki treći stan u Severnoj Makedoniji prazan, a cene skaču

NekretnineNovac

21.3.2023 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Svaki treći stan u Severnoj Makedoniji prazan, a cene skaču Svaki treći stan u Severnoj Makedoniji prazan, a cene skaču
Cene stanova u Severnoj Makedoniji stalno rastu, a svaki treći je prazan, iako se godišnje u proseku izgradi oko 5.000 novih stanova. Visoka inflacija... Svaki treći stan u Severnoj Makedoniji prazan, a cene skaču

Cene stanova u Severnoj Makedoniji stalno rastu, a svaki treći je prazan, iako se godišnje u proseku izgradi oko 5.000 novih stanova.

Visoka inflacija trahe već neko vreme, pa ulaganje u nekretnine mnogi vide kao najbolju opciju, piše Radio Slobodna Evropa. Prema podacima Narodne banke Severne Makedonije, u poslednjem tromesečju prošle godine stanovi su poskupeli čak 20,6 odsto, prenosi B92, pozivajući se na makedonski Poslovni dnevnik.

Nikola Velkovski iz Grupe za izgradnju pri Privrednoj komori nije iznenađen poskupljenjem, ali smatra da je nerealno. Kaže da su u izgradnji sada glavni investitori, a ne velike građevinske kompanije, pa im je glavni motiv profit.

„Sadašnje cene uopšte nisu odraz povećanja cena materijala ili rada. Tu je suštinski problem s kvalitetnom radnom snagom, ovde su radnicima malo povećane plate, ali je daleko od onoga što oni diktiraju kao cenu gotovog proizvoda“, izjavio je Velkovski.

Ovaj paradoks događa se u razdoblju kada se broj stanovnika u zemlji smanjuje, a u više od trećine stanova niko ne živi. To pokazuju i podaci poslednjeg popisa stanovništva sprovedenog 2021. godine, kada su u Severnoj Makedoniji bila upisana ukupno 839.174 stana.

Od toga je 307.187 stanova prazno, uključujući gotovo 60.000 samo u Skoplju. Trend se nastavlja pa je prema podacima Državnog zavoda za statistiku samo u 2021. godini u zemlji izgrađeno 5.959 stanova.

Prema rečima Lidije Smiljkove iz agencije za nekretnine Astoria, najveći pritisak za kupovinu stanova je u Skoplju, posebno na „atraktivnim“ lokacijama, odnosno što bliže centru.

„Cene su astronomske, do 2.200 evra po kvadratu, što je već počelo da utiče na tražnju. Cene su porasle, a sada stagniraju, dok za skupe stanove nema interesovanja“, naglasila je Smiljkova.

 • Anna

  21.3.2023 #1 Author

  Malo su se zaneli.

  Odgovori

 • TATJANA

  22.3.2023 #2 Author

  Cene rastu, svaki treći prazan,kupovna moć sve slabija pa nema interesovanja za skupe stanove

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #3 Author

  Cene rastu malo su se zaneli

  Odgovori

 • BOBICA

  1.10.2023 #4 Author

  Zaneli su se oni malo više, preterivanje

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...