sve izglednija recesija u SAD

Svet nije spreman za kamatne stope Feda od sedam odsto, tvrdi čuveni investicioni bankar

BankeNovacSvet

26.9.2023 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svet nije spreman za kamatne stope Feda od sedam odsto, tvrdi čuveni investicioni bankar Svet nije spreman za kamatne stope Feda od sedam odsto, tvrdi čuveni investicioni bankar
Svet možda nije spreman za najgori scenario – da referentne kamatne stope američke centralne banke Federalnih rezervi dostignu sedam odsto, a da se uporedo... Svet nije spreman za kamatne stope Feda od sedam odsto, tvrdi čuveni investicioni bankar

Svet možda nije spreman za najgori scenario – da referentne kamatne stope američke centralne banke Federalnih rezervi dostignu sedam odsto, a da se uporedo dešava stagflacija, rekao je izvršni direktor investicione banke JPMorgan Chase Džejmi Dimon (Jamie Dimon) u intervjuu za Times of India.

„Sa većim stopama, i ovakvom ekonomijom, doći će do stresa u celom sistemu“, rekao je Dajmon tokom posete Mumbaiju na samitu investitora JPMorgana.

Dajmon, koji je rekao da će stope možda nastaviti da rastu kako bi se izborile protiv inflacije, dodao je da bi razlika između 5,0 i 7,0 procenata bila bolnija za privredu nego raniji prelazak sa 3,0 na 5,0 odsto.

Njegovi komentari su u suprotnosti sa konsenzusnim stavom da se Fed približava kraju svog ciklusa pooštravanja nakon povećanja na 5,5 odsto – najviši nivo u 22 godine. Kreatori američke monetarne politike su signalizirali da će stope morati da ostanu na visokom nivou duže vremena kako bi se obuzdala inflacija, piše Bloomberg.

Dodatno, američki dolar je u utorak produžio svoj rast, prateći desetogodišnje prinose trezora.

Ako bi se ključna kamatna stopa popela do sedam odsto, to bi imalo ozbiljne implikacije za američke kompanije i potrošače. Ekonomisti već sada procenjuju verovatnoću recesije u SAD u narednih 12 meseci na 60 odsto, što je čak optimističnije od ranijeg predviđanja Bloomberg Economicsa o ekonomskom padu ove godine.

Stopa od 7,0 odsto bi utišala nedavni optimizam među zvaničnicima Feda o njihovoj sposobnosti da osmisle tzv. “meko sletanje” sa stopom nezaposlenosti i dalje veoma niskom od 3,8 odsto i znacima popuštanja inflacije.

„Prelazak sa nula na 2,0 odsto nije bio skoro nikakav porast. Prelazak sa nule na 5,0 odsto zatekao je neke ljude nespremnim, ali nisam siguran da li je svet spreman za 7,0 odsto“, zaključio je Dajmon.

Fed je ostavio ciljni raspon za referentnu stopu nepromenjenim, iako su nove kvartalne projekcije pokazale da je 12 od 19 zvaničnika američke centralne banke favorizovao još jedno povećanje do kraja ove godine. Predsednik Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) rekao je da će buduće odluke o stopama biti zasnovane na poslednjim statističkim podacima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...