Predsednik Bundesbanke o visokim kamatnim stopama

Nagel: Stopa inflacije i dalje previsoka

BankeEUVesti

22.9.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nagel: Stopa inflacije i dalje previsoka Nagel: Stopa inflacije i dalje previsoka
Predsednik nemačke centralne banke Joakim Nagel (Joachim Nagel) nije želeo da kaže da li je referentna kamatna stopa u evrozoni dostigla vrhunac nakon deset... Nagel: Stopa inflacije i dalje previsoka

Predsednik nemačke centralne banke Joakim Nagel (Joachim Nagel) nije želeo da kaže da li je referentna kamatna stopa u evrozoni dostigla vrhunac nakon deset povećanja. On je naveo da je stopa inflacije i dalje previsoka i da ju je najvažnije smanjiti.

„Da li je to bilo to što se tiče povećanja referentne kamatne stope? Da li smo dosegli vrh? To se još ne može sa sigurnošću predvideti. Stopa inflacije i dalje je previsoka. A prognoze i dalje pokazuju spor povratak na ciljanu stopu od dva odsto“, rekao je Nagel u četvrtak u Frankfurtu, prenosi Seebiz.

Evropska centralna banka (ECB) teži inflaciji od dva odsto, a prošle godine je međugodišnja inflacija u evrozoni iznosila 5,2 odsto. Bazna inflacija koja ne uključuje cene energije i hrane iznosila je 5,3 procenta.


„Referentna kamatna stopa će morati da ostane na dovoljno visokom nivou dovoljno dugo. Još se ne može reći šta to konkretno znači. Zavisi od podataka, ali cilj je jasan, da inflacija što pre padne na dva odsto“, naveo je prvi čovek Bundesbanke.

Savet ECB, čiji je član i Nagel, prošle nedelje je povisio referentnu kamatnu stopu po kojoj banke mogu da kupuju svež novac za dodatnih 0,25 odsto, na ukupno 4,5 procenata. Kamate koje banke dobijaju na depozite dostigle su četiri odsto, što je najviši nivo od uvođenja evra 1999. godine. Veće kamate poskupljuju kredite, što usporava inflaciju, ali usporava i privredu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...