Rizici od inflacije se još uvek ne povlače

Poslednje povećanje kamatnih stopa ECB možda i nije poslednje

BankeSvet

16.9.2023 12:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Poslednje povećanje kamatnih stopa ECB možda i nije poslednje Poslednje povećanje kamatnih stopa ECB možda i nije poslednje
Tvrdoglava inflacija u evrozoni mogla bi da natera Evropsku centralnu banku da ponovo podigne kamatne stope, smatra član Upravnog saveta Robert Holcman (Robert Holzmann).... Poslednje povećanje kamatnih stopa ECB možda i nije poslednje

Tvrdoglava inflacija u evrozoni mogla bi da natera Evropsku centralnu banku da ponovo podigne kamatne stope, smatra član Upravnog saveta Robert Holcman (Robert Holzmann).

Austrijski kreator monetarne politike branio je odluku o podizanju kamatne stope na depozite deseti put zaredom ove nedelje i rekao da zaključak da će trenutni nivo troškova pozajmljivanja značajno unaprediti borbu protiv rasta cena ne treba shvatiti kao ublažavanje ECB, prenosi Bloomberg.

„Definitivno ne možemo reći da je ovo bio poslednji pohod na podizanje kamatnih stopa“, rekao je Holcman u intervjuu u Santjago de Komposteli, u Španiji, gde prisustvuje skupu evropskih šefova finansija, i dodao da će najverovatnije biti potrebno „dodatno zatezanje“.

Ovi Holcmanovi komentari stavili su ga u grupu sa drugim guvernerima centralnih banaka koji su upozorili da ne treba prerano napraviti pauzu od pooštravanja mera.

Slovenački predsednik Boštjan Vasle rekao je u petak da neće isključiti potrebu za daljim povećanjem, dok je predsednik Banke Letonije Martins Kazaks tvrdio da bi još jedno povećanje moglo biti neophodno.

Predsednica ECB-a Kristin Lagard (Christine Lagarde) rekla je posle najnovije odluke o stopi da je prerano reći da li je dostignut vrhunac.

Ostali funkcioneri nagovestili da veruju da je ECB za sada završila penjanje.

Potpredsednik ECB-a Luis de Guindos i šef centralne banke Estonije Madis Muler rekli su da bi trenutni nivoi mogli biti dovoljni da se inflacija vrati na srednjoročni cilj institucije od dva odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...