Kineski tehnološki gigant ponovo zarađuje

Tencent ostvario rast profita za 19 odsto

NovacSvet

22.3.2023 13:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Tencent ostvario rast profita za 19 odsto Tencent ostvario rast profita za 19 odsto
Kineska tehnološka grupa Tencent poništila je pad prihoda u dva uzastopna kvartala nakon što je Peking signalizirao kraj oštrog regulatornog udara na iternet gigante... Tencent ostvario rast profita za 19 odsto

Kineska tehnološka grupa Tencent poništila je pad prihoda u dva uzastopna kvartala nakon što je Peking signalizirao kraj oštrog regulatornog udara na iternet gigante u zemlji, uporedo sa ublažavanjem mera protiv pandemije.

Tehnološka platforma objavila je kvartalni prihod od 145 milijardi juana (20,8 milijardi dolara) u poslednja tri meseca prošle godine, što je povećanje od jedan odsto u odnosu na isti period prošle godine. Neto profit Tencenta porstao je za 19 odsto na 29,7 milijardi juana (4,4 milijarde dolara), prenosi Financial Times.

Prodaja kompanije oslabila je na kraju 2022. godine kada je kineska ekonomija izašla iz režima politike nulte tolerancije na korona virus, ali je Tencent postigao pozitivan rezultat, jer je fintech sektor kompanije zabeležio dvocifren rast u prvom kvartalu ove godine, usled oporavka potrošačke aktivnosti.

Kineski lider u video igricama i društvenim medijima prijavio je rast u prihodima od onlajn oglašavanja za 15 odsto u poslednja tri meseca 2022. godine. Akcije najvećih akcionara Tencenta Prosus NV i Naspers Ltd porasle su za 2,7 procenata nakon objave podataka za poslednji kvartal prošle godine, prenosi Bloomberg.

Iako je Tencent uspeo da prekine polugodišnje kontrakcije, stopa rasta još je daleko ispod one od pre nekoliko godina. Platforma WeChat i Tencent rutinski su ostvarivali dvocifrene dobitke sve dok regulatori nisu zaustavili nepoželjan onlajn sadržaj i zamrzli odobrenja za igre u cilju borbe protiv zavisnosti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...