Kineska vlada jača kontorolu nad online sadržajima

Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija

SvetVesti

13.1.2023 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 7

Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija
Kina je preuzela manjinske udele sa posebnim pravima u dve domaće jedinice tehnološkog giganta Alibaba Group Holding Ltd, pokazuju podaci o registrovanje poslovanja, dok... Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija

Kina je preuzela manjinske udele sa posebnim pravima u dve domaće jedinice tehnološkog giganta Alibaba Group Holding Ltd, pokazuju podaci o registrovanje poslovanja, dok Peking produžava kampanju za jačanje kontrole nad online sadržajem.

Peking više od pet godina preuzima „zlatne akcije“ u privatnim digitalnim medijima, a poslednjih godina proširuje i aranžmane sa kompanijama sa ogromnim količinama podataka, prenosi Reuters. Alibaba je bila jedna od najistaknutijih meta kineskog dvogodišnjeg regulatornog obračuna sa tehnoloških gigantima, prenosi Reuters.

Ove zlatne akcije, obično jednake oko jedan odsto firme, kupuju fondovi ili kompanije koje podržava vlada i koje dobijaju zastupljenost u odboru i pravo veta za ključne poslovne odluke.

Javna evidencija o registraciji preduzeća pokazala je da je u septembru prošle godine investicioni instrument državne Zhejiang Media grupe preuzeo jedan odsto udela u u Alibabinoj jedinici za film i televiziju iz Šangaja i da je imenovao generalnog direktora.

Prema navodima Financial Timesa u toku su razgovori vlade o preuzimanju zlatne akcije u kompaniji Tencent Holdings. Aranžman o „zlatnoj akciji“ sa vladom imaju i kompanije Veibo, kao i Byte Dance u čijem je vlasništvu popularna društvena platforma Tik-Tok.

Posedovanje vladiinih zlatnih akcija može da bude od pomoći kompanijama kada pokušavaju da obezbede licence za širenje onlajn vesti i prikazivanje onlajn vizuelnih i audio programa.

  • Tina

    14.1.2023 #1 Author

    Ulaganje u takve vrste akcije je uvek dobro

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #2 Author

    Ulazu u zlatnu koku koja ce tek doneti veliku dobit…

    Odgovori

  • Dea

    15.1.2023 #3 Author

    Kinezi polako ali tiho preuzimaju sve

    Odgovori

  • DANIJELA

    15.1.2023 #4 Author

    Tako je, to su orave investicije koje zive i koje ce tek ziveti.

    Odgovori

  • VILENJAK

    15.1.2023 #5 Author

    Došlo njihovo vreme. Sila su, možemo misliti šta god hoćemo.

    Odgovori

  • LUKA

    15.1.2023 #6 Author

    Vrlo isplativo ulaganje

    Odgovori

  • Coka13

    16.1.2023 #7 Author

    Ovi ljudi definitivno znaju šta rade.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...