Kineska vlada jača kontorolu nad online sadržajima

Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija

SvetVesti

13.1.2023 15:09 Autor: Vladimir Jokanović 7

Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija
Kina je preuzela manjinske udele sa posebnim pravima u dve domaće jedinice tehnološkog giganta Alibaba Group Holding Ltd, pokazuju podaci o registrovanje poslovanja, dok... Peking preuzima „zlatne akcije“ tehnoloških kompanija

Kina je preuzela manjinske udele sa posebnim pravima u dve domaće jedinice tehnološkog giganta Alibaba Group Holding Ltd, pokazuju podaci o registrovanje poslovanja, dok Peking produžava kampanju za jačanje kontrole nad online sadržajem.

Peking više od pet godina preuzima „zlatne akcije“ u privatnim digitalnim medijima, a poslednjih godina proširuje i aranžmane sa kompanijama sa ogromnim količinama podataka, prenosi Reuters. Alibaba je bila jedna od najistaknutijih meta kineskog dvogodišnjeg regulatornog obračuna sa tehnoloških gigantima, prenosi Reuters.

Ove zlatne akcije, obično jednake oko jedan odsto firme, kupuju fondovi ili kompanije koje podržava vlada i koje dobijaju zastupljenost u odboru i pravo veta za ključne poslovne odluke.

Javna evidencija o registraciji preduzeća pokazala je da je u septembru prošle godine investicioni instrument državne Zhejiang Media grupe preuzeo jedan odsto udela u u Alibabinoj jedinici za film i televiziju iz Šangaja i da je imenovao generalnog direktora.

Prema navodima Financial Timesa u toku su razgovori vlade o preuzimanju zlatne akcije u kompaniji Tencent Holdings. Aranžman o „zlatnoj akciji“ sa vladom imaju i kompanije Veibo, kao i Byte Dance u čijem je vlasništvu popularna društvena platforma Tik-Tok.

Posedovanje vladiinih zlatnih akcija može da bude od pomoći kompanijama kada pokušavaju da obezbede licence za širenje onlajn vesti i prikazivanje onlajn vizuelnih i audio programa.

 • Tina

  14.1.2023 #1 Author

  Ulaganje u takve vrste akcije je uvek dobro

  Odgovori

 • GOCA BG

  15.1.2023 #2 Author

  Ulazu u zlatnu koku koja ce tek doneti veliku dobit…

  Odgovori

 • Dea

  15.1.2023 #3 Author

  Kinezi polako ali tiho preuzimaju sve

  Odgovori

 • DANIJELA

  15.1.2023 #4 Author

  Tako je, to su orave investicije koje zive i koje ce tek ziveti.

  Odgovori

 • VILENJAK

  15.1.2023 #5 Author

  Došlo njihovo vreme. Sila su, možemo misliti šta god hoćemo.

  Odgovori

 • LUKA

  15.1.2023 #6 Author

  Vrlo isplativo ulaganje

  Odgovori

 • Coka13

  16.1.2023 #7 Author

  Ovi ljudi definitivno znaju šta rade.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...