Kineski milijarder bez većinskog vlasništva u svojoj kompaniji

Džek Ma izgubio kontrolu nad Ant grupom

PoslovanjeSvet

9.1.2023 08:08 Autor: Vladimir Jokanović 1

Džek Ma izgubio kontrolu nad Ant grupom Džek Ma izgubio kontrolu nad Ant grupom
Osnivač Ant grupe Džek Ma (Jack Ma) više ne kontroliše ovu kompaniju, nakon što je njegov udeo pao sa više od 50 na 6,2... Džek Ma izgubio kontrolu nad Ant grupom

Osnivač Ant grupe Džek Ma (Jack Ma) više ne kontroliše ovu kompaniju, nakon što je njegov udeo pao sa više od 50 na 6,2 odsto. Ant grupa je finansijski deo kompanije Alibaba, jedne od najvećih svetskih finansijskih korporacija u čijem vlasništvu je AliPay sistem plaćanja.

Ma je zapravo posedovao svega 10 odsto udela u Ant grupi, ali je kontrolisao kompaniju preko povezanih lica, prema IPO prospektu koji je Ant grupa podnela na berzi 2020. godine, prenosi Reuters. Te godine Ant grupa se pripremala za inicijalnu javnu ponudu na berzama u Šangaju i Hong Kongu.

Nekoliko dana pre početka trgovanja, kineski regulatori pozvali su osnivača Ant grupe na ispitivanje, a izlazak kompanije na berzu odložen je na neodređeno vreme.

IPO Ant grupe bila je vredna 37 milijardi dolara, najviše u svetu, kada je otkazana u novembru 2020. godine.

To je dovelo do prinudnog restruktuiranja kompanije i pokrenulo spekulacije da će kineski milijarder morati da ustupi kontrolu nad njom. Restruktuiranje kompanije se bliži kraju, a kineske vlasti spremaju se da joj izreknu kaznu koja je veća od milijardu dolara.

Ma živi u Tokiju već šest meseci nakon što je nestao iz vidokruga javnosti posle kineskog pritiska na tehnološki sektor. Milijarder je ostao povučen od kada su kineski regulatori blokirali inicijalnu javnu ponudu njegove Ant grupe, preneo je nedavno Japan Times.

U medijskim izveštajima navedeno je da je Ma postao „entuzijastični kolekcionar“ japanske moderne umetnosti, kao i da istražuje širenje svojih poslova na održivost.

Od kada je praktično nestao iz Kine, Ma je viđen i na španskom ostrvu Majorka.

  • GOCA BG

    11.1.2023 #1 Author

    Meni sve ovo lici na dobro uredjen scenario za nesto drugo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...