Kineski milijarder se preselio u Japan

Džek Ma u Tokiju

SvetU fokusu

1.12.2022 12:37 Autor: Vladimir Jokanović 1

Džek Ma u Tokiju Džek Ma u Tokiju
Osnivač kompanije Alibaba Džek Ma (Jack Ma) živi u Tokiju već šest meseci nakon što je nestao iz vidokruga javnosti posle kineskog pritiska na... Džek Ma u Tokiju

Osnivač kompanije Alibaba Džek Ma (Jack Ma) živi u Tokiju već šest meseci nakon što je nestao iz vidokruga javnosti posle kineskog pritiska na tehnološki sektor. Milijarder je ostao povučen od kada su kineski regulatori blokirali inicijalnu javnu ponudu njegove Ant Group, dok su kompaniji Alibaba izrečene rekordne kazne.

Ma je proteklih šest meseci proveo sa porodicom u Tokiju i drugim delovima Japana, a u međuvremenu je posetio SAD i Izrael, prenosi Japan Times, pozivajući se na saznanja do kojih je došao Financial Times.

U medijskim izveštajima navedeno je da je Ma postao „entuzijastični kolekcionar“ japanske moderne umetnosti, kao i da istražuje širenje svojih poslova na održivost. Od kada je praktično nestao iz Kine, Ma je viđen i na španskom ostrvu Majorka.

Poslednjih godina kineski zvaničnici sproveli su istrage navodnih antikonkurentskih praksi protiv nekih od najbogatijih preduzetnika u zemlji. Prema oceni zapadnih analitičara, istrage su pokrenute zbog straha Pekinga da velike internet kompanije kontrolišu previše podataka i da su se prebrzo proširile.

Kompanija Alibaba zadržala je rast prihoda, dok se Kina bori sa ekonomskim usporavanjem i ponovnim rastom broja slučajeva zaraze korona virusom. Američke vlasti stavile su ovu kompaniju na listu praćenja. Alibaba bi mogla da bude uklonjena sa Njujorške berze ukoliko se ne uskladi sa odredbama o transparentnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...