Disciplinovanje partijskih kadrova i biznismena u Kini

Milijarder Džek Ma na udaru zbog korupcije

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

21.1.2022 11:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

Milijarder Džek Ma na udaru zbog korupcije Milijarder Džek Ma na udaru zbog korupcije
Kineska državna televizija CCTV emitovala je dokumentarni film koji povezuje Ant Group, čiji je vlasnik biznismen Džek Ma, sa korupcijom visokih zvaničnika u zamenu... Milijarder Džek Ma na udaru zbog korupcije

Kineska državna televizija CCTV emitovala je dokumentarni film koji povezuje Ant Group, čiji je vlasnik biznismen Džek Ma, sa korupcijom visokih zvaničnika u zamenu za podsticaje vladine politike i podršku pri kupovini nekretnina. Kako je navedeno u dokumentarcu reč je o „nerazumno visokim“ sumama novca.

Kineska vlada upozorila je da će voditi „nemilosrdnu“ borbu protiv korupcije, posebno u tehnološkom sektoru. Na sastanku u četvrtak kome su prisustvovali predsednik Kine Si Đinping i najviši funkcioneri zemlje, disciplinska komisija Komunističke partije obećala je da će pojačati borbu protiv korumpiranih zvaničnika, prenosi France24.

Upozorenje je došlo uporedo sa emitovanjem dokumentarne serije o borbi protiv korupcije, zbog čega su akcije kompanije Alibaba (u vlasništvu Ant Group) naglo oslabile u petak na berzi u Hong Kongu. Vrednost akcija Alibabe pala je za skoro šest odsto, pre nego što je završila trgovanje gubitkom od 3,35 odsto.

Foto: Freepik.com

U epizodi koja je prikazana u četvrtak neimenovana kompanija optužena je da je podmitila brata visokog zvaničnika u gradu Hangdžou, u kojem je sedište Alibabe. Pregled poslovne dokumentacije otkrio je da je reč o Ant Group, čija je filijala Alibaba specijalizovana za online plaćanja i finansijske usluge, investirala u kompanije koje kontroliše brat funkcionera.

Prema javnoj evidenciji i dva izvora, Ant Group kupila je dve parcele zemlje sa popustom u gradu Hangdžou 2019. godine, nakon što je preuzela udeo u dva preduzeća za mobilno plaćanje u vlasništvu mlađeg brata partijskog sekretara čije ime je navedeno u dokumentarcu, prenosi Financial Times.


„Priroda takvog transfera interesa je razmena moći i kapitala“, navedeno je u dokumentarcu, koji je producirala Centrala komisija Komunističke partije za inspekciju discipline. Materijal koji je emitovala CCTV predstavlja zvaničnu partijsku liniju.

Foto: Tanjug/AP

U dokumentarcu je navedeno da je bivši partijski sekretar Hangdžoua, koji je uhapšen u avgustu zbog korupcije, pomogao nekim kompanijama da steknu jeftino zemljište i da uživaju u preferencijalnoj politici nakon što su kupile akcije u firmama koje kontroliše mlađi brat visokog zvaničnika. Prošle nedelje Ant Group pretrpela je neuspeh u reformskim naporima koje je predvodila vlada nakon što se državni menadžer imovine povukao iz ugovora o ulaganju bez obrazloženja.

Ant Group koju je osnovao multimilijarder Džek Ma kažnjena je prošle godine sa tri milijarde dolara zbog zloupotrebe dominantnog položaja. Džek Ma je 2020. godine javno kritikovao rad finansijskih regulatora, a od tada je praktično nestao iz javnosti i o njemu gotovo da nema reči u kineskim medijima.

Od kada je 2012. godine Si došao na čelo države više od 1,5 miliona partijskih kadrova kažnjeno je zbog korupcije. Za tekuću kampanju protiv Ant Group sumnja se da je poslužila za eliminaciju unutrašnjih političkih protivnika u predsedničkom taboru, naveli su neki zapadni mediji. „Neće biti milosti za one koji vode ili učestvuju u frakcijama, klikama ili političkim interesnim grupama unutar partije“, upozorili su kineski lideri u saopštenju koje je objavila agencija Sinhua.

  • slobodno bacanje

    21.1.2022 #1 Author

    Tako je i kod nas Predsednik kaznio Miškovića, treba zaštititi narod pre svega od lopova.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...