Kineski tehnološki gigant rasprodaje akcije kako bi udovoljio zahtevima Pekinga

Kompanija Tencent prodaje 17 odsto udela u firmi za dostavu hrane Meituan

BiznisInvesticijeSvetVesti

16.8.2022 20:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kompanija Tencent prodaje 17 odsto udela u firmi za dostavu hrane Meituan Kompanija Tencent prodaje 17 odsto udela u firmi za dostavu hrane Meituan
Kompanija u koju je tehnološki konglomerat Tencent Holdings najviše investirao izgubila je veliki deo vrednosti nakon što je Reuters objavio da kineski gigant planira... Kompanija Tencent prodaje 17 odsto udela u firmi za dostavu hrane Meituan

Kompanija u koju je tehnološki konglomerat Tencent Holdings najviše investirao izgubila je veliki deo vrednosti nakon što je Reuters objavio da kineski gigant planira da proda svoj udeo u firmi za dostavu hrane Meituan kako bi udovoljio zahtevima Pekinga.

Kompanija Tencent se u poslednjih nekoliko meseci konsultovala sa finansijskim savetnicima u vezi sa prodajom oko 17 odsto udela u kompaniji, navodi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Vrednost kompanije Meituan pala je na Hongkonškoj berzi za više od 10 odsto, firma Kuaishou Technology je izgubila četiri odsto, a Bilibili 2,5 odsto vrednosti. Pinduoduo, e-commerce kompanija, u Njujorku je izgubila tri odsto vrednosti.

Cena akcija kompanije Tencent je pala je za dva odsto, navodi se na sajtu MIGMG News.

Vlasti u Pekingu od 2020. godine rade na ograničavanju uticaja vodećih tehnoloških kompanija kao što su Tencent i Alibaba grupa. Dve kompanije imaju veliki udeo u kineskoj online ekonomiji kroz delimično vlasništvo u hiljadama startapa i firmi čijim se akcijama trguje na berzama. Tencent od marta upravlja sa oko 606 milijardi juana (89,2 milijarde dolara) vrednim investicijama u kompanije listirane na berzi, piše Bloomberg.

“Pravi fundamentalni uticaj takvih rasprodaja je obično minimalan jer poslovne veze nastavljaju da se održavaju, međutim, može predstavljati kratkoročni pritisak ne samo za cene akcija kompanije Meituan, već i za deonice drugih firmi u koje Tencent investira i u Kini i širom sveta”, rekao je direktor u kompaniji Union Bancaire Privee Vej Sern Ling (Vey-Sern Ling).

U tekstu koji je objavio Reuters nije jasno naznačeno kada će kompanija Tencent zapravo početi sa rasprodajom akcija kompanija u koje je investirala. S druge strane, ulagači su “na ivici” nakon rasprodaje koja je ove godine zbrisala 26 odsto vrednosti Hang Seng tehnološkog indeksa.

Tencent će akcije kompanije Meituan prodavati trgovinom u blokovima, za koju je obično potreban dan ili dva da se kompletira, piše Bloomberg, pozivajući se na Reuters.

  • kaćica

    21.8.2022 #1 Author

    Bolje da prodaju nego da budu na gubitku.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.8.2022 #2 Author

    Shodno situaciji su morali takvu poslovnu odluku da donesu…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...