U EVROPI SE STVARA NOVI FINANSIJSKI DIV Najveće švajcarske banke UBS i Credit Suisse vode pregovore o spajanju

BankeEUNovacVesti

18.9.2020 09:41 Autor: Ljiljana Begović 0

U EVROPI SE STVARA NOVI FINANSIJSKI DIV Najveće švajcarske banke UBS i Credit Suisse vode pregovore o spajanju U EVROPI SE STVARA NOVI FINANSIJSKI DIV Najveće švajcarske banke UBS i Credit Suisse vode pregovore o spajanju
U Švajcarskoj se sve više govori o novoj banci koja bi trebalo da postane vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi. Čelnici najvećih švajcarskih banaka... U EVROPI SE STVARA NOVI FINANSIJSKI DIV Najveće švajcarske banke UBS i Credit Suisse vode pregovore o spajanju

U Švajcarskoj se sve više govori o novoj banci koja bi trebalo da postane vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi.

Čelnici najvećih švajcarskih banaka „UBS“ i „Credit Suisse“ pregovaraju o mogućnosti spajanja.  Ako pregovori budu uspešni, udružena banka će postati najveća u Evropi.

Glavni inicijator projekta je predsednik uprave „UBS“ Aleks Veber (Axel Weber), koji bi trebalo da predsedava upravnim odborom nove banke, dok bi predsednik uprave došao iz „Credit Suisse“, piše Seebiz.

Foto:wikipedia.org

Veber na projektu sarađuje s kolegom iz „Credit Suisse“ Ursom Rohnerom. Šef „UBS“ već je razgovarao o ideji spajanja banaka sa švajcarskim ministrom finansija Ulijem Maurerom. Prema neimenovanim izvorima, dogovor bi mogao da bude postignut sledeće godine, a do kraja 2021. zajedničko poslovanje trebalo bi i da se realizuje.

Izvor u konsultantskoj kompaniji „Mckinsey“ kaže da će nova udružena banka „zaseniti sve što je do sada postojalo u evropskom finansijskom centru“, a nova banka će postati vodeći finansijski div u kontinentalnoj Evropi i takmičiti se sa anglo-azijskim „HSBC“, kao i američkim bankama.

Nažalost, nakon spajanja može se očekivati smanjenje broja zaposlenih u bankama za 10 do 20 odsto, odnosno ukidanje najmanje 15 hiljada radnih mesta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...