Slabiji jen povećava cene uvozne robe

U Tokiju bazna inflacija 3,6 odsto, najviša u 40 godina

BankeNovacSvet

25.11.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

U Tokiju bazna inflacija 3,6 odsto, najviša u 40 godina U Tokiju bazna inflacija 3,6 odsto, najviša u 40 godina
Bazna inflacija u glavnom gradu Japana, vodeći indikator trendova kretanja potrošačkih cena, porasla je najbržim godišnjim tempom u poslednjih 40 godina u novembru i... U Tokiju bazna inflacija 3,6 odsto, najviša u 40 godina

Bazna inflacija u glavnom gradu Japana, vodeći indikator trendova kretanja potrošačkih cena, porasla je najbržim godišnjim tempom u poslednjih 40 godina u novembru i premašila cilj centralne banke od dva odsto šesti mesec zaredom, signalizirajući sve veći inflatorni pritisak.

Porast, koji je uglavnom podstaknut računima za hranu i gorivo, ali se proširio i na širi spektar roba, dovodi u sumnju stav Banke Japana (BOJ) da će se inflacija koja podstiče troškove pokazati prolaznom, kažu neki analitičari.

Tokijski osnovni indeks potrošačkih cena (CPI), koji isključuje svežu hranu, ali uključuje gorivo, bio je 3,6 odsto viši u novembru nego godinu dana ranije, pokazali su vladini podaci u petak. Porast je premašio srednju tržišnu prognozu od 3,5 odsto i povećanje od 3,4 odsto zabeleženo u oktobru, piše Reuters.

Poslednji put kada je inflacija u Tokiju bila “brža” bilo je u aprilu 1982. godine, kada je osnovni CPI bio 4,2 odsto viši nego godinu dana ranije.

Dok je rast bio podstaknut uglavnom računima za struju i cenama hrane, kompanije su takođe naplaćivale više za trajnu robu jer je slab jen povećao cenu uvoza, pokazuju podaci.

“Povećanje cena se širi i sugeriše da bi slab jen mogao zadržati inflaciju na visokom nivou i u sledećoj godini“, rekla je Mari Ivašita, glavni tržišni ekonomista u Daiwa Securities.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...