Japanski automobilski gigant izlazi iz Rusije

Mazda napušta svoj udeo u fabrici u Vladivostoku

AutomobiliLifestyleSvet

10.11.2022 16:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Mazda napušta svoj udeo u fabrici u Vladivostoku Mazda napušta svoj udeo u fabrici u Vladivostoku
Proizvođač automobila Mazda preneće na rusku grupu Sollers svoj udeo u zajedničkom preduzeću Mazda Sollers Manufacturing Rus u Vladivostoku. Transakcija će biti obavljena za... Mazda napušta svoj udeo u fabrici u Vladivostoku

Proizvođač automobila Mazda preneće na rusku grupu Sollers svoj udeo u zajedničkom preduzeću Mazda Sollers Manufacturing Rus u Vladivostoku. Transakcija će biti obavljena za jedan evro, ali podrazumeva mogućnost da japanska fabrika otkupi udeo u zajedničkom preduzeću u naredne tri godine.

U vezi sa prenosom udela, grupa će zabeležiti gubitak od 82 miliona dolara. Kako proizilazi iz finansijskog izveštaja japanskog proizvođača automobila za drugi kvartal fiskalne 2023. godine, odluka o prenosu udela doneta je 24. oktobra ove godine, prenosi Komersant.

„Procedura transfera biće sprovedena u najkraćem mogućem roku nakon dobijanja saglasnosti nadležnih organa. Ugovor o prenosu uključuje pravo Mazde da otkupi svoj udeo u zajedničkom preduzeću po transfernoj ceni u naredne tri godine“, saopštila je Mazda.

Sollers je najavio da će nakon preuzimanja udela Mazde u zajedničkom preduzeću pokrenuti lansiranje novih proizvoda u pogonima u Vladivostoku. Od 2012. godine u toj fabrici montirali su se modeli krosovera Mazda CX-9 i CX-5, kao i limuzina Mazda 6.

U martu ove godine obustavljena je isporuka komponenti za proizvodnju zbog rata u Ukrajini, a od aprila Mazda je prestala da učestvuje u zajedničkom preduzeću. Prodaja automobila Mazda u Rusiji opala u prvih 10 meseci tekuće godine za 63,7 odsto na 8.494 komada.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...