Još jedan gigant evropske auto-industrije napušta veliko tržište

Volkswagen prodaje fabriku u Rusiji

AutomobiliSvetVesti

28.7.2022 14:42 Autor: Vladimir Jokanović 3

Volkswagen prodaje fabriku u Rusiji Volkswagen prodaje fabriku u Rusiji
Nemački proizvođač automobila Volkswagen namerava da proda svoju fabriku u Rusiji. Reč je o proizvodnom pogonu u tehnoparku Grabcevo u Kaluškoj oblasti, gde su... Volkswagen prodaje fabriku u Rusiji

Nemački proizvođač automobila Volkswagen namerava da proda svoju fabriku u Rusiji. Reč je o proizvodnom pogonu u tehnoparku Grabcevo u Kaluškoj oblasti, gde su se proizvodili Vokswagenovi modeli „polo“ i „tiguan“, kao i Škoda rapid. Ruski mediji navode da je fabrika spremna za prodaju.

Kao potencijalni kupac fabrike pominje se Asia Avto iz Kazahstana, koja ima licencu za proizvodnju automobila Vokswagen i Škoda, kako navode Vedomosti.

Prema izvorima Gazete, drugi potencijalni kupac je iz Austrije, a delegacije obe zainteresovane strane navodno su već posetile rusko Ministarstvo industrije i trgovine.

Fabrika Volkswagena u Kaluškoj oblasti radila je od 2007. godine do 25. februara kada je rad obustavljen, zvanično zbog prekida u isporuci rezervnih delova. Volkswagen je 3. marta najavio prestanak isporuka automobila u Rusiju i obustavu montaže u farbrici. Nemačka kompanija zatvorila je svoje pogone u Nižnjem Novgorodu.

Proizvodni kapacitet fabrike Volkswagena u Kaluškoj oblasti bio je 225.000 automobila godišnje. Pored vozila, fabrika je proizvodila benzinske motore zapremine 1.600 kubika. Iz fabrike u Nižnjem Novgorodu, gde su se proizvodili Škoda „kodiaq“, „karoq“, „octavia“ i Volkswagen taos, izlazilo je po 132.000 vozila godišnje.

Foto: Pixabay.com

Volkswagen grupa prodala je prošle godine 199.200 vozila na ruskom tržištu, od čega je 170.300 proizvedeno u Rusiji. Tržišni udeo grupe u Rusiji bio je 11,9 odsto. U prvih šest meseci 2022. godine prodaja glavnih brendova – Škoda, Volkswagen i Audi, opala je za oko 70 procenata. Ruski analitičari ocenjuju da, uprkos trenutnoj situaciji, rusko tržište automobila ostaje jedno od najvećih u Evropi.

Uprkos zatvaranju fabrika u Rusiji, magazin Forbes je svrstao Volkswagen među 50 najboljih stranih kompanija koje posluju u Rusiji. Volkswagen je jedan od najvećih investitora među predstavnicima inostrane automobilske industrije u Rusiji. Njegov specijalni investicioni ugovor iz 2019. godine procenjen je na 61,5 milijardi rublji (milijardu evra).

Jedini vredniji ugovor u ruskoj auto-industriji zaključio je AvtoVAZ sa kompanijama Renault, Nissan i Mitsubishi u iznosu od 70 milijardi rubalja. Oba ugovora podrazumevala su ulaganja u tehnički složene proizvode. Nakon što je napustio Rusiju, francuski Renault je revidirao svoja ulaganja predviđena ugovorom.

Kada je reč o kazahstanskoj kompaniji Asia Avto, ona se do 2021. godine bavila montažom vozila Lada, Kia, Škoda i Chevrolet. Njen vlasnik je biznismen Anatolij Baluškin. Ministarstvo industrije Kazahstana raskinulo je 2020. godine sa njim ugovor o montaži automobila, potražujući oko 400 miliona dolara koje je uplatilo preduzeću u vidu subvencija od 2010. godine.

To je učinjeno zbog toga što Asia Avto nije uvažila zahteve za lokalizaciju proizvodnje. Budući da kompanija nije vratila subvencije, Baluškin je stavljen na policijsku poternicu u Kazahstanu pod optužbom za prevaru. Imajući u vidu težak položaj kazahstanske kompanije, njena sposobnost da kupi rusku fabriku Volkswagena je upitna. Predstavnici nemačke kompanije potvrdili su da razmatraju različite opcije za prodaju Volkswagena, ali da još ništa nisu odlučili.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...