Otvoren konkurs ministarstva pravde za dodelu sredstava prikupljenih od odlaganja krivičnog gonjenja

Za projekte od javnog značaja u Srbiji opredeljeno 500 miliona dinara

InvesticijeNovac

10.2.2021 13:57 Autor: Ljiljana Begović 0

Za projekte od javnog značaja u Srbiji opredeljeno 500 miliona dinara Za projekte od javnog značaja u Srbiji opredeljeno 500 miliona dinara
Umesto novčanom i zatvorskom kaznom, krivični postupci se sve češće završavaju naredbom o odlaganju krivičnog gonjenja, odnosno primenom Oportunita. Naredbom o odlaganju krivičnog gonjenja... Za projekte od javnog značaja u Srbiji opredeljeno 500 miliona dinara

Umesto novčanom i zatvorskom kaznom, krivični postupci se sve češće završavaju naredbom o odlaganju krivičnog gonjenja, odnosno primenom Oportunita. Naredbom o odlaganju krivičnog gonjenja najčešće se određuje nadoknada štete oštećenom i plaćanje određenog iznosa u korist humanitarnih organizacija, fonda ili javne ustanove.

Ministarstvo pravde raspisalo je još jedan javni konkurs za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja. Cilj konkursa je izbor subjekata čiji će projekat komisija za sprovođenje konkursa predložiti Vladi, radi dodele sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja.

Ukupan iznos sredstava koji je predviđen za dodelu iznosi 500 miliona dinara.

„Konkurs za dodelu ovih sredstava otvoren je do 25. februara, a pravo učešća imaju nosioci projekta iz oblasti javnog interesa kao što su zdravstvo, kulutra, prosveta, humanitarni rad i slično“, kažu za Biznis.rs iz Ministarstva pravde.

Mladi imaju sastanak
Foto: Pixabay.com

Konkursi za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja realizuju se od 2016. godine. Kriterijumi za vrednovanje projekata su sledeći:

1.Doprinos ostvarivanju javnog interesa

2.Broj kategorija lica koja će imati koristi od realizacije projekta

3.Kvalitet prdloženog projekta (predložena metodologija, stručnost i kvalifikacije osoblja koje će realizovati projekat, odnos planiranih troškova projekta i koristi od projekta)

Svaki kriterijum komisija ocenjuje, dajući od jedan do deset poena, pa se broj poena za svaki kriterijum, sabira i na osnovu toga pravi se rang lista podnosioca prijava.

Analize, finansijski izveštaj i istraživanja
Foto: Pexels.com

Nakon okončanja konkursa i pravljenja liste dodeljuju se određena sredstva.

„Dodeljena sredstva ili njihov deo uplaćuje se korisniku sredstava po zaključenju ugovora. Dinamika uplate sredstava i instrumenti obezbeđenja, biće definisani ugovorom sa korisnikom sredstava, a sve u zavisnosti od načina i potrebe realizacije projekta“, navode iz Ministarstava.

Dobijena sredstva uplaćuju se na poseban račun koji korisnik otvara posle donošenja rešenja Vlade za tu namenu, i koji je naveden u ugovoru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...