Da li je oporavak na pomolu?

Zaustavljen pad novogradnje u Švedskoj

NekretnineNovac

17.4.2024 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Zaustavljen pad novogradnje u Švedskoj Zaustavljen pad novogradnje u Švedskoj
Najveći pad u izgradnji nekretnina u Švedskoj u više od tri decenije za sada je završen, sugeriše najnovije istraživanje u najvećoj nordijskoj državi. Indikator... Zaustavljen pad novogradnje u Švedskoj

Najveći pad u izgradnji nekretnina u Švedskoj u više od tri decenije za sada je završen, sugeriše najnovije istraživanje u najvećoj nordijskoj državi.

Indikator statističke kuće Byggfakta ostao je uglavnom nepromenjen u martu, signalizirajući da se aktivnost u građevinskim sektoru stabilizuje nakon dve godine oštrog pada od avgusta 2021.

„Indikator sve jasnije pokazuje da je dostignuto dno, pa čak i da se donekle sektor oporavio u poslednjih šest meseci“, rekao je Tor Borg, direktor analize u Byggfakti, prenosi Bloomberg. „Iako je dosadašnji oporavak skroman, bolje rezultate mogu da pokrenu građevinske kompanije koje treba da započnu projekte sa već odobrenim subvencijama”, objasnio je Borg.

Dok indikator ukazuje na to da se izgradnja donekle povećava, broj započetih zgrada ostaje daleko ispod onoga što je potrebno da bi se zadovoljila potražnja.

Vlasti procenjuju potrebu za proizvodnjom 67.300 stambenih jedinica godišnje, a Byggfaktini podaci sugerišu da je godišnja stopa novogradnje oko trećine tog iznosa.

 • LENA

  17.4.2024 #1 Author

  Možda se lagano vraćamo na pravi put, ali još uvek smo daleko od zadovoljavajuće razine izgradnje. Nadajmo se da će se stvari brzo poboljšati

  Odgovori

 • SABRINA

  17.4.2024 #2 Author

  Poboljšanja u svakoj grani privrede su polako vidljive.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...