Izveštaj objavljen u okviru Nacrta plana detaljne regulacije

Kako će izgradnja novog hotela Jugoslavija i dve kule od 155 metara uticati na životnu sredinu?

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoNekretnineSrbija

15.4.2024 14:21 Autor: Milica Rilak 17

Kako će izgradnja novog hotela Jugoslavija i dve kule od 155 metara uticati na životnu sredinu? Kako će izgradnja novog hotela Jugoslavija i dve kule od 155 metara uticati na životnu sredinu?
U okviru Nacrta plana detaljne regulacije (PDR), kojim je predloženo rušenje postojeće zgrade hotela Jugoslavija i izgradnja nove, kao i još dve stambeno-poslovne kule,... Kako će izgradnja novog hotela Jugoslavija i dve kule od 155 metara uticati na životnu sredinu?

U okviru Nacrta plana detaljne regulacije (PDR), kojim je predloženo rušenje postojeće zgrade hotela Jugoslavija i izgradnja nove, kao i još dve stambeno-poslovne kule, nalazi se i Izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu.

Autori, kragujevačka firma ECologica URBO i beogradski Bureau Cube Partners iz Beograda, u tom izveštaju su zaključili da će izgled prostora u granicama planskog obuhvata zbog planiranih promena trajno izmeniti vizuelnu percepciju lokalnom, kao i stanovništvu šire prostorne celine, ali i da su određeni negativni uticaji – privremeni.

Bureau Cube Partners je, inače, izradio i Nacrt PDR koji je u nedelju, 14. aprila, stavljen na javni uvid do 20. maja.

U okviru Izveštaja o strateškom uticaju na životnu sredinu nacrta PDR-a bloka 11 i dela bloka 10, odnosno prostora na kome se trenutno nalazi zgrada hotela Jugoslavija, detaljno su razmotrene dve varijante – prva, u kojoj gradska opština Zemun ne usvaja PDR i druga, u kojoj je njihov predlog PDR sa sve izgradnjom novog hotela sa 200 soba i dve kule sa poslovnim prostorom i 410 stanova – usvojen.

Blok 11 je, kako i sami ističu, prostor na kome se nalazi zgrada nekada najvećeg i najmodernijeg hotela u bivšoj Jugoslaviji, koji je imao čak 600 jednokrevetnih i dvokrevetnih soba i 23 apartmana. Sama zgrada značajno je oštećena tokom bombardovanja 1999. godine, dok je bez „prethodne zaštite“, odnosno statusa kulturnog dobra, ostala 2011. godine.

Prema autorima Izveštaja o strateškom uticaju na životnu sredinu, rezime pozitivnih i negativnih efekata dve varijante ukratko glasi – neusvajanje PDR-a imalo bi određene negativne, a usvajanje pozitivne efekte.

Hotel Jugoslavija / Foto: Fred Romero, Flickr

Varijanta I – Opština Zemun ne usvaja predloženi PDR

„U Varijanti I – da se Plan ne donese, odnosno da se razvoj nastavi po dosadašnjem trendu i važećem planskom dokumentu, mogu se očekivati negativni efekti sa aspekta daljeg razvoja predmetnog gradskog područja, neracionalnog korišćenja građevinskog zemljišta i nedovoljnog infrastrukturnog opremanja i komunalnog uređenja„, smatraju autori Izveštaja.

U negativne efekte neusvajanja PDR-a ubrajaju i povećan stepen rizika od zagađivanja životne sredine usled nekontrolisanog upravljanja prostorom, rizik od zagađivanja usled generisanja otpada i otpadnih voda, pojave buke, zagađenja vazduha, zemljišta, vode i pojave erozionih procesa, kao i neplanske realizacije aktivnosti na lokacijama koje ne ispunjavaju prethodne uslove zaštite prostora i životne sredine.

Pozitivni efekti neusvajanja nacrta PDR-a se, prema njihovoj oceni, odnose pre svega na zahteve lokalne zajednice za očuvanje tradicionalnih navika i lokalnih vrednosti, bez povećanja broja stanovnika u toj zoni.

Hotel Jugoslavija, ilustrativni primer/Studijska analiza, Bureau Cube partners, Beograd.rs

Varijanta II – PDR se usvaja i implementira

„U Varijanti II – da se predložena Plana usvoji i implementira, mogu se očekivati pozitivni efekti sa aspekta daljeg održivog razvoja i unapređenja stanja značajne gradske zone, u smislu racionalnog korišćenja građevinskog zemljišta kao vrlo značajnog resursa, kao i bolje saobraćajne povezanosti i komunalne opremljenosti i uređenja, unapređenja stanja i efekata zelenih površina, uz integrisanje svih mera prevencije, mera zaštite i monitoringa životne sredine“, naveli su autori Izveštaja.

U ovoj varijanti, kako ističu, mogu se očekivati i pojedinačni negativni efekti u odnosu na promenu dosadašnjih tradicionalnih navika lokalne zajednice, povećanja koncentracije stanovništva, a koji predstavljaju neizbežnu cenu daljeg razvoja, kao i zauzimanje neizgrađenog zemljišta kao važan gradski resurs.

„Na osnovu svega iznetog može se zaključiti da je varijanta donošenja predloženog planskog dokumenta, sa planiranim promenama, ekološki prihvatljiva i ekonomski opravdana i u širem kontekstu imaće značajno veći pozitivni efekat na druge aspekte razvoja Grada Beograda“, zaključuju autori Izveštaja, od kojih je Bureau Cube Partners i autor plana o kome će odlučivati opština Zemun.

Lepota je u oku posmatrača

Ono što autori Izveštaja na nekoliko mesta napominju je da će izgled prostora u granicama planskog obuhvata, zbog planiranih promena, „trajno izmeniti vizuelnu percepciju“ lokalnom, ali i stanovništvu šire prostorne celine.

„Za vizuelne uticaje planiranih objekata na predmetni predeo procena je da se mogu vrednovati i kao uslovno negativni za deo receptora“, konstatuju u dokumentu koji je deo „paketa“ o kome će gradska Komisija za planove izjasniti 13. juna.

Mogućnost da se nekim „receptorima“ ne dopadne izgled budućeg kompleksa, međutim, nije i jedini negativan uticaj na koji računaju.

„Takođe, očekuju se i privremeni negativni uticaji koji se odnose na periode izgradnje objekata, ali i ostalih planiranih objekata, saobraćajnica i prateće infrastrukture, i to posebno na kvalitet vazduha, generisanje otpada, dostupnost, odnosno na ukupan kvalitet života lokalnih stanovnika. Ovi uticaji su ograničenog karaktera i po intenzitetu i po prostornoj razmeri i nisu ocenjeni kao strateški značajni“, smatraju autori Izveštaja.

  • oblak67

    15.4.2024 #1 Author

    ma sve samo kule i soliteri

    Odgovori

    • Filip07

      15.4.2024 #2 Author

      Ma samo neka grade i obecavaju kule i gradove

      Odgovori

    • Jovanka Lazarević

      17.4.2024 #3 Author

      To će da trajno uništi Zemun, Veliko ratno ostrvo sa oko 200 vrsta ptica, to je urbano nasilje koje uskraćuje građanima preostalo šetalište. Užas! SPREČITE TO!!!

      Odgovori

  • Emilija

    15.4.2024 #4 Author

    Gde ce vise toliko da grade.uzas

    Odgovori

  • Kata

    15.4.2024 #5 Author

    Prava vest, treba razmisliti

    Odgovori

  • PAVLE-2005

    15.4.2024 #6 Author

    To je za ove sto vole da gledaju sa visine

    Odgovori

  • AJA

    15.4.2024 #7 Author

    Lepota gradnje je diskutabilna stvar.

    Odgovori

  • Mike

    15.4.2024 #8 Author

    Ono kad lečiš svoje fizičke nedostatke, komplekse, pa sve da bude najviše, najveće, najduže… 🤣🤣🤣 A to što je ružno, koga briga, može ti se .. 🤮

    Odgovori

  • LENA

    15.4.2024 #9 Author

    Izgradnja novog hotela Jugoslavija i dve kule od 155 metara će trajno izmeniti vizuelnu percepciju prostora, s pozitivnim efektima na održivi razvoj, ali s očekivanim privremenim negativnim uticajima tokom izgradnje.

    Odgovori

  • ELLA

    16.4.2024 #11 Author

    Lepo izgleda samo ipak treba sacuvati i nesto staro

    Odgovori

  • tamara71

    16.4.2024 #12 Author

    Prvo urbanisticki plan pa onda sve ostalo

    Odgovori

  • SENSEI

    17.4.2024 #13 Author

    Kao ceo Beograd na vodi, eto kako će uticati na životnu sredinu

    Odgovori

  • Ivan

    17.4.2024 #14 Author

    Ljudi zar ne mozete da nadjete kod nas arhitekte koji mogu na nacrtaju lepu zgradu???? Ako ne mozete nadjiti u inostranstvu, na sta pre ovo lici, pa u vreme komunizma su lepse zgrade pravili.

    Odgovori

  • REA

    21.4.2024 #15 Author

    Ne dopada mi se ni fizicki ni kao ideja

    Odgovori

  • MASVIDAL

    21.4.2024 #16 Author

    Izgledace sigurno mocno i ekskluzivno, bice lepse nego sto je sada

    Odgovori

  • SLAVICA

    21.4.2024 #17 Author

    Nista posebno, hotel Jugoslavija treba biti bas kakav jeste…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...