Suvlasnik na parceli i poznati Millennium Team preko kompanije MV Investment

Hotel Jugoslavija na prodaju iz stečaja – u toku i spor sa Lukom Beograd

IzdvajamoSrbija

20.2.2024 10:31 Autor: Milica Rilak 14

Hotel Jugoslavija na prodaju iz stečaja – u toku i spor sa Lukom Beograd Hotel Jugoslavija na prodaju iz stečaja – u toku i spor sa Lukom Beograd
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) objavila je da prodaje kompaniju Danube Riverside u stečaju, u čiju imovinu spada jedan od simbola Beograda –... Hotel Jugoslavija na prodaju iz stečaja – u toku i spor sa Lukom Beograd

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) objavila je da prodaje kompaniju Danube Riverside u stečaju, u čiju imovinu spada jedan od simbola Beograda – hotel Jugoslavija na Zemunskom keju.

Vrednost imovine Danube Riverside procenjena je na 6,53 milijarde dinara, a početna cena na licitaciji koja će biti održana 22. marta je 3,18 milijardi dinara. Ipak, osim osmospratnog hotela, više od 45.000 kvadrata građevinske parcele i vrednih umetničkih dela pod zaštitom države, budući vlasnik treba da povede računa o tome i da je u toku spor sa kompanijom Luka Beograd, čiji je izvršni direktor biznismen Milan Beko.

ALSU na prodaju nudi imovinu Danube Riverside, odnosno čuveni hotel „Jugoslavija“ kao poslovni prostor i jedinstvenu celinu, sa podrumom, prizemljem, mezaninom i osam spratova, kao i gradsko građevinsko zemljište površine 45.613 kvadrata.

Na zemljištu je, međutim, uspostavljena zajednička svojina Danube Riverside u stečaju i kompanije MV Investment iz Beograda, čiji je stopostotni vlasnik poznata domaća kompanija Millennium Team.

„Nije izvršeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta“, stoji u napomeni ALSU u okviru oglasa o prodaji iz stečaja.

To nisu i jedine napomene, pošto imovinu Danube Riverside – tačnije, hotela „Jugoslavija“ čine i predmeti od umetničkog i istorijskog značaja.

Za početak, tu je čuveni luster – tavanica koji je, kako ističe ALSU, u skladu sa rešenjem Muzeja primenjene umetnosti iz januara prošle godine proglašen za dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

„U okviru hotelskog kompleksa nalazi se bronzana bista kao deo fontane Vodeni cvet Aleksandra Zarina… gde je rešenjem Narodnog muzeja Srbije utvrđeno svojstvo kulturnog dobra ovog dela, a predstavlja deo procenjene imovine“, ističe se u oglasu.

Sporovi oko imovine Danube Riverside

„Кatastarska parcela 2442/1 КO Zemun je predmet zajedničke svojine stečajnog dužnika i društva MV Investment doo Beograd – nije izvršeno pravno razgraničenje u smislu opredeljivanja suvlasničkih udela na zemljištu, niti fizička deoba zemljišta pa je procena vrednosti imovine rađena pod specijalnom pretpostavkom“, ističe se u delu oglasa koji se odnosi na parcelu od nešto više od 45.000 kvadrata.

MV Investment je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u stopostotnom vlasništvu jedne od najpoznatijih domaćih kompanija iz oblasti građevinske infrastrukture – Millennium Team. MV Investment registrovan je 2006. godine za delatnost „Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima“ a u 2022. godini ostvario je 35,3 miliona dinara ukupnih prihoda, uz EBITDA od 6,15 miliona dinara.

Hotel „Jugoslavija“ / Foto: Fred Romero, Flickr

Još jedna napomena ALSU budućeg kupca upozorava da je pred Privrednim sudom u Beogradu u toku parnični postupak 27 P. 2659/2023 po osporenom izlučnom zahtevu Luka Beograd AD, gde je tužilac protiv stečajnog dužnika i MV Investment pokrenuo imovinsko pravni zahtev koji tereti deo katasterske parcele 2442/1 КO Zemun koja čini imovinu koja ulazi u pravno lice.

Broj parcele ukazuje da se spor vodi oko istog zemljišta na kome su Danube Riverside i MV Investment suvlasnici.

Luka Beograd AD je u stopostotnom vlasništvu kompanije Metico Investment, koja je ušla u proceduru prinudnog otkupa akcija malih akcionara prošle godine, kada je posedovala 93,76 odsto akcija. Luka Beograd se potom povukla sa Beogradske berze.

Metico Investment je domaća kompanija, registrovana 27. jula 2020. godine u Agenciji za privredne registre (APR), dok je stopostotni vlasnik njenog kapitala grčka kompanija Oradea Monoprosopi IKE.

Rešenjem registratora APR, u junu 2022. odobren je upis založnog prava u Registar založnog prava, na 100 odsto udela zalogodavca u društvu Metico Investment.U Registru založnog prava stoji da je zalogodavac kompanija Oradea Monoprosopi IKE, dok je zalogoprimac MK Holding Ltd sa Kipra.

Ko može da kupi „Jugoslaviju“?

•Procenjena vrednost stečajnog dužnika Danube Riverside kao pravnog lica iznosi 6,35 milijardi dinara, početna cena na javnom nadmetanju je 3,18 milijardi dinara, a depozit za učešće u postupku prodaje iznosi 1,27 milijardi dinara.

Prvi licitacioni korak na javnom nadmetanju iznosi 3.002.729,00 dinara, a svaki naredni korak potencijalnog kupca koštaće pet miliona dinara.

Pravo na učešće u postupku prodaje imaju sva pravna i fizička lica koja otkupe prodajnu dokumentaciju po ceni od tri miliona dinara bez PDV-a i uplate depozit na račun stečajnog dužnika, odnosno polože neopozivu prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv.

„Stečajni dužnik se kupuje u viđenom stanju“, napominje ALSU a u oglasu stoji i da će se javno nadmetanje održati 22. marta u 12 časova upravo u čuvenom hotelu „Jugoslavija“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...