Nagrada za inovativno rešenje za skladištenje otpada

Podzemni kontejneri koji čuvaju životnu sredinu

InovacijePoslovanjeSrbija

17.11.2022 13:27 Autor: Milica Rilak 16

Podzemni kontejneri koji čuvaju životnu sredinu Podzemni kontejneri koji čuvaju životnu sredinu
Nagrada WIPO Medal for Inventors, u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent koji je u važnosti i koji ima konkretnu primenu i... Podzemni kontejneri koji čuvaju životnu sredinu

Nagrada WIPO Medal for Inventors, u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent koji je u važnosti i koji ima konkretnu primenu i dokazan uspeh na tržištu, ove godine pripala je Dušanki Roglić, diplomiranom mašinskom inženjeru, vlasnici i direktorki fabrike “Korali” iz Kraljeva.

Ona za Biznis.rs kaže da i u ovom vremenu krize ostaje optimista, jer je proizvodni program firme vezan za zaštitu životne sredine – a želja svih je da žive zdravo.

Kompanija “Korali” registrovana je 1993. godine, tako da poslovanje u krizi nije nepoznanica za našu sagovornicu, koja konstatuje da na ovim prostorima nikada nije bilo lako voditi samostalnu delatnost.

To je međutim nije sprečilo da počne sa proizvodnjom urbanog mobilijara i opreme, a potom da uoči novu priliku na tržištu.

“U ponudi ‘Korala’ nedostajao je proizvod za skladištenje veće količine otpada. Pratila sam i proučavala sva ponuđena svetska rešenja takvih posuda-podzemnih kontejnera. Puno vremena je prošlo dok nisam došla do pravih rešenja i njihove zaštite patentom. Jedno od tih rešenja je prošlo kroz Zavod za zaštitu intelektualne svojine Srbije, a drugo i kroz prijavu Međunarodnom zavodu za zaštitu intelektualne svojine, i rezultat toga su dva patenta, čija rešenja su otklonila sve funkcionalne nedostatke postojećih podzemnih kontejnera”, kaže Roglić.

Dušanka Roglić / Foto: Korali doo

U obrazloženju WIPO nagrade koju je dobila ističe se da je upravo reč o patentima kojima je obezbeđena lakša manipulacija, bolji higijenski uslovi, minimalni kontakt korisnika i kontejnera, dugi vek upotrebe, ekonomska isplativost, lep spoljni izgled, pri čemu ispunjavaju međunarodne standarde za uređaje ovog tipa, a posebno za poboljšanje kvaliteta života i zaštite životne sredine.

“Napravili smo posudu koja u eksploataciji prilikom pražnjenja ne dozvoljava zagađenje životne okoline, poput curenja ocednih tečnosti iz smeća. Prateći kontejner u eksploataciji rešili smo još jedan ozbiljni nedostatak poznatih podzemnih kontejnera – njegovo korišćenje bez kontakta ruku sa kontejnerom prilikom ubacivanja smeća, jer se otvara nožnom papučom i njegovo bešumno samozatvaranje, bez da to korisnik uradi”, objašnjava Roglić.

Paralelni rad na tehničkim rešenjima, njihovom patentiranju, kao i istraživanju i obezbeđivanju tržišta rezultirao je komercijalnim uspehom i prepoznatljivošću ne samo u Srbiji već i u Bugarskoj, Rumuniji, Grčkoj i Albaniji, dok se njihovi kontejneri mogu videti i u Libiji, Alžiru, a sa partnerima rade na osvajanju tržišta Emirata. Ukratko, više iz proizvodnje ode u izvoz nego što ostane “kod kuće”.

Foto: Korali doo

Uvid u podatke bonitetne kuće CompanyWall pokazuje da je preduzeće “Korali” u poslednje tri godine ostvarivalo neto dobit, koja je bila najviša upravo 2020. godine kada je izbila pandemija, dok je broj zaposlenih na kraju 2021. porastao na 74, i to sa “prepandemijskih” 65 radnika u 2019. godini.

Na pitanje planira li, s obzirom na aktuelna kretanja u Srbiji i svetu, dalje širenje proizvodnje i dodatno zapošljavanje, Dušanka Roglić odgovara da na ovim prostorima “iz mnogih razloga” nikada nije bilo lako voditi samostalnu delatnost.

“Mislim da su očekivanja za sve nas vezana za svetska zbivanja i inflaciju, no ja svoje planove pravim oslanjajući se na to da nam je proizvodni program isključivo vezan za zaštitu životne sredine, kao i želju svih nas da živimo zdravo, pa sam optimista”, ističe naša sagovornica.

Onima koji su danas u dilemi da li da pokreću sopstveni posao ili ne savetuje da krenu tim putem ako su spremni da mnogo rade, da rizikuju i odriču se mnogo toga, kao i da imaju porodicu koja će im oprostiti neuspeh i odricanja.

“Sopstveni posao treba da pokrenu i oni koji su spremni da svoje uspehe i neuspehe dele sa svojim timom i koji neće ući u to samo iz želje za zaradom”, poručila je Dušanka Roglić.

Povodom obeležavanja 102. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije, ta institucija proglasila je pobednike takmičenja za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) za 2022. godinu u četiri kategorije: pronalazača ili grupe pronalazača za patent (WIPO Medal for Inventors), pravnih lica za privrednu primenu industrijske svojine (WIPO IP Enterprise Medal), autora za monografsko delo ili studijsku izložbu u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity), i učenika ili grupe učenika srednje škole za pronalazak (WIPO Schoolchildren’s Medal).

  • IVAN

    17.11.2022 #1 Author

    Bilo je ranijih godina problema sa slicnim !

    Odgovori

  • TATJANA

    17.11.2022 #3 Author

    Sposobna, odvažna i vredna zena

    Odgovori

  • Anna

    17.11.2022 #4 Author

    Nisam sigurna koliko će se pokazati korisnim i sigurnim u praksi. Pogotovo što veliki broj ljudi redovno obilazi i vadi hranu, odeću i reciklažu iz kontejnera.

    Odgovori

  • GOCA BG

    17.11.2022 #5 Author

    Ovo je odlicno resenje,ne znam da li ce zaziveti kod nas…

    Odgovori

  • JANA

    17.11.2022 #6 Author

    Od prosle vlasti bilo je problema sa tim kontejnerima ,al ajde generalno su bolji nego ovi na tockice

    Odgovori

    • DUSA

      22.10.2023 #7 Author

      Kod nas je uvek neki problem

      Odgovori

  • BRANA19

    18.11.2022 #8 Author

    Videcemo koliko ce to da bude korisno kod nas.

    Odgovori

  • IVAN

    18.11.2022 #9 Author

    Podzemni kontejneri su prava stvar za nas.

    Odgovori

  • goca87

    18.11.2022 #10 Author

    Odlična zamisao, samo da se i realizuje

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    18.11.2022 #11 Author

    Dobra ideja, ali sumnjam da ce kod nas to zaziveti.

    Odgovori

    • VANJA

      18.11.2022 #12 Author

      Super stvar za ocuvnanje zivotne sredine!

      Odgovori

  • VERA

    20.11.2022 #13 Author

    Na kontenjeru obavezno staviti uputstvo za upotrebu.

    Odgovori

  • Samir muhandes

    25.12.2022 #16 Author

    MILOSTIV BOG uz vas Dusanka i uz vasih saradika samo tako nastavite dalje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...