U konkurenciji 197 prijavljenih projekata istakle su se mnoge interesantne ideje

NALED: Milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja

InovacijePreduzetnikSrbija

8.11.2022 19:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NALED: Milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja NALED: Milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja
Predstavnicima devet startapova u Srbiji, devet timova i još deset malih i srednjih preduzeća, koji su ponudili najinovativnije ideje na drugom godišnjem konkursu StarTech... NALED: Milion dolara podrške za 28 inovativnih ideja

Predstavnicima devet startapova u Srbiji, devet timova i još deset malih i srednjih preduzeća, koji su ponudili najinovativnije ideje na drugom godišnjem konkursu StarTech programa dodeljena je u utorak novčana podrška u ukupnom iznosu od milion dolara, saopštila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (Naled) koja sprovodi taj konkurs.

U konkurenciji 197 prijavljenih projekata istakle su se mnoge interesantne ideje, između ostalog za razvoj samoodrživih ekoloških kuća, antikarijes gela, gela za gašenje požara, koša koji vraća lopte posle šuta, pametne četkice za zube pasa i pametne kućice za ljubimce, blokova za izgradnju kuća sa gotovo nultom potrošnjom toplotne energije, uzgajanje pčela u sopstvenom domu ili pametnih kanti za odlaganje ambalaže.

Čekove za realizaciju inovativnih ideja uručili su ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, direktor korporativnih poslova kompanije Philip Moris za jugoistočnu Evropu Ivan Miletić i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

„Vlada Srbije je još 2017. godine postavila digitalizaciju za prioritet. U novim tehnologijama videli smo razvojnu šansu, koju ne smemo propustiti kao država i tokom proteklih pet godina investirali smo u razvoj infrastrukture, data centre, razvoj mnogobrojnih servisa, sistema, superkompjuter. Radili smo i na unapređenju pravnih okvira, na podsticaju privrede, jer verujemo da će nam znanje i kreativnost, ako im pružimo adekvatne uslove za rast i razvoj omogućiti da se u ovom digitalnom dobu još brže razvijemo“, rekao je Mihajlo Jovanović.

StarTech program u vrednosti pet miliona dolara pokrenut je krajem 2020. u cilju podrške digitalnoj transformaciji malih i srednjih preduzeća. Deo je trogodišnjeg projekta kompanije Philip Morris za promociju inovacija i tehnološkog razvoja u Srbiji, koji sprovodi NALED zajedno sa Vladom Srbije.

Pisanje projekta
Foto: Unsplash.com

„StarTech ideja koja se realizuje drugu godinu zaredom predstavlja značajnu podršku, ne samo postojećim startap kompanijama, već i ohrabrenje istraživačima da otvore ovakav vid kompanija i krenu putem preduzetništva. Mislim da se na ovaj način pokazuje koliko je bitna podrška kako države sa jedne strane tako i civilnog i privatnog sektora ako želimo da pojačamo i inovacioni ekosistem, ali i tehnološki razvoj čitavog društva“, kazala je Jelena Begović.

Iznos podrške inovacijama je od 22.500 do 65.000 dolara, a pored toga moći će da koriste i vaučerski program za ekspertsku pomoć u oblastima zaštite intelektualne svojine, marketinga i izlaska na strano tržište. Pored direktne finansijske podrške inovatorima, StarTech program fokusiran je i na unapređenje inovacionog ekosistema u kojem posluju i razvijaju svoje projekte.

„U okviru StarTech-a punom parom radimo na tome da im obezbedimo uslove poslovanja po najvišim standardima. Iz StarTech kuhinje uskoro će izaći drugo izdanje Sive knjige inovacija koja definiše procedure i propise koje je potrebno unaprediti. Novoj vladi upućujemo i dve inicijative za unapređenje položaja preduzetnika paušalaca koje treba usvojiti do kraja godine, za produženje ograničenja maksimalnog povećanja poreza i promenu modela oporezivanja paušalaca koji rade na internetu“, istakla je Violeta Jovanović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...