sa bankom Intesa potpisan ugovor o kreditu od 15 miliona evra

EBRD pokrenula program „Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu“

PreduzetnikSrbija

1.11.2022 18:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

EBRD pokrenula program „Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu“ EBRD pokrenula program „Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu“
Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je u utorak da je pokrenula program „Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu“ potpisivanjem kredita sa bankom... EBRD pokrenula program „Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu“

Evropska banka za obnovu i razvoj objavila je u utorak da je pokrenula program „Mladi u biznisu na Zapadnom Balkanu“ potpisivanjem kredita sa bankom Intesa Beograd i mikrofinansijskom institucijom Mi-Bospo u Beogradu.

EBRD je sa bankom Intesa potpisala ugovor o kreditu od 15 miliona evra, a ugovor o kreditu sa Mi-Bospo vredan je 500.000 evra, koji će dalje biti plasirani mladim preduzetnicima, prenosi Beta.

Kako je saopšteno, partnerske finansijske institucije će takođe dobiti i tehničku pomoć kako bi bolje podržale i odgovorile na potrebe mladih preduzetnika.

EBRD se obavezala da će obezbediti 100 miliona evra finansijskim institucijama u šest privreda Zapadnog Balkana u narednih pet godina za podršku omladinskom preduzetništvu.

U septembru ove godine već je potpisana prva kreditna linija od 4,5 miliona evra sa kosovskom bankom Banca per Biznes.

„Uprkos svom potencijalu za inovacije, mladi preduzetnici se i dalje suočavaju sa preprekama u pristupu finansiranju i znanju za razvoj svog poslovanja. Program ima za cilj da se pozabavi ovim tržišnim prazninama pružanjem sveobuhvatnog paketa finansijske i tehničke pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća koja vode mladi (MMSP)“, navela je EBRD u saopštenju.

Pored finansiranja, program mladim vlasnicima preduzeća i menadžerima omogućava pristup prilagođenim savetodavnim uslugama, koju podržavaju vlade Švedske, preko Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju i Italije, preko Centralnoevropske inicijative.

Ovaj program takođe omogućava mentorstvo, umrežavanje i pristup obrazovnim resursima, i time zadovoljava potrebu mladih preduzetnika za izgradnju liderskih kapaciteta, navela je EBRD.

Evropska banka za obnovu i razvoj
Foto: EBRD

„Udružujemo snage sa našim partnerskim finansijskim institucijama kako bismo obezbedili ključno finansiranje mladih preduzeća i podstakli ih da investiraju u nove tehnologije, ojačaju svoju tržišnu poziciju i ostvare svoj puni potencijal. Zapadni Balkan je region koji je bogat mladim talentima i mi smo oduševljeni što možemo da podržimo sledeću generaciju održivih, otpornih i uticajnih preduzeća“, rekao je generalni direktor grupe EBRD-a za finansijske institucije Francis Maliž (Francis Malige).

Predsednik Izvršnog odbora banka Intese Beograd Darko Popović, istakao je da je ta banka prva komercijalna banka u Srbiji koja je program „Mladi u biznisu“ predstavila na domaćem tržištu.

„Danas potpisani sporazum pojačaće naše kapacitete da kroz lakši pristup finansijama i znanju pružimo odgovarajuću podršku ovom strateški važnom, ali i veoma delikatnom segmentu privrede. Naš doprinos će pomoći da se stvori podsticajno okruženje za preduzetništvo, koje je ključni pokretač zapošljavanja i dugoročnog ekonomskog napretka“, rekao je Popović.

Direktor Mi-Bospa Safet Husić podsetio je da je Mi-Bospo najstarija mikrokreditna organizacija u Bosni i Hercegovini i da je njena misija trostruka.

„To je podrška ekonomskom osnaživanju žena, razvoju preduzetništva i zaštiti životne sredine. Program Mladi u biznisu podržava ovu misiju i radujemo se što ćemo doprineti njegovom uspešnom pokretanju. EBRD je jedan od naših veoma važnih partnera, sa kojim imamo uspešnu saradnju od 2007. godine kroz kreditne linije i tehničku pomoć“, rekao je Husić.

  • Dunja5

    1.11.2022 #1 Author

    Lepe vesti!

    Odgovori

  • TATJANA

    2.11.2022 #2 Author

    Odlični projekti, zene su hrabre za nove inicijative i pokretanje biznisa, treba im pomoci

    Odgovori

  • goca87

    2.11.2022 #3 Author

    Svaka čast za ovakvu pomoć

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.11.2022 #4 Author

    Sjajan projekat i podrska za razvoj….

    Odgovori

  • Emilija

    7.11.2022 #5 Author

    Sjajna podrska za zene!

    Odgovori

  • VILENJAK

    7.11.2022 #6 Author

    Svaka pomoć i podrška je dobro došla u teškom periodu.

    Odgovori

  • Tina

    8.11.2022 #7 Author

    Lepa ideja, inicijativa I podrska

    Odgovori

  • BOJANA

    8.11.2022 #8 Author

    Odlično je što vode računa o mladima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...