ebrd odobrila nova sredstva erste banci u srbiji

Kredit od 15 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima

BankePoslovanjePreduzetnikSrbija

18.10.2022 15:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Kredit od 15 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima Kredit od 15 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u utorak da je odobrila kredit u iznosu od 15 miliona evra Erste banci u... Kredit od 15 miliona evra za pomoć malim i srednjim preduzećima

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je u utorak da je odobrila kredit u iznosu od 15 miliona evra Erste banci u Srbiji, koja će odobriti sredstva lokalnim malim i srednjim preduzećima (MSP) pogođenim pandemijom korona virusa.

„Podrška lokalnim preduzećima da lakše pristupe finansijskim sredstvima, koja su im potrebna da bi rasla i postala konkurentnija, posebno je važna nakon usporavanja izazvanog pandemijom i usred tekućih poremećaja u globalnoj trgovini. Nadamo se da će ovo novo finansiranje pomoći mnogim kompanijama da se oporave i unaprede svoje poslovanje“, rekao je direktor EBRD-a za Zapadni Balkan i Srbiju Mateo Kolanđeli, navedeno je u saopštenju, prenela je Beta.

Kako je precizirano, Erste banka će ova sredstva odobravati malim i srednjim preduzećima, omogućavajući im da ulažu u efikasnije zelene tehnologije i da unaprede svoje standarde i procese rada.

Ove investicije imaju za cilj da se lokalna MSP bolje usklade sa standardima Evropske unije i međunarodnim standardima, čime se podstiče njihova konkurentnost kako na domaćem, tako i na inostranim tržištima.

MSP će takođe imati pristup grantovima u visini do 15 procenata iznosa kredita. Grantove finansiraju Luksemburg, Norveška i Sjedinjene Američke Države preko Fonda za podršku maloj privredi (Small Business Impact Fund), a očekuje se da će učestvovati i drugi donatori.

Program će takođe pomoći širenju zelene ekonomije promovisanjem ulaganja u unapređenje energetske efikasnosti.

Foto: Shutterstock

Oko 70 procenata sredstava programa biće izdvojeno za ulaganja u tehnologije koje štede energiju i zelene tehnologije, dok će ostatak podržati ulaganja u automatizaciju, povećanje produktivnosti, kvalitet i bezbednost proizvoda.

„Erste banka već dugi niz godina intenzivno radi na kreiranju okruženja koje podstiče efikasnije upravljanje resursima i energijom u Srbiji, sa ciljem da živimo u zdravijem i boljem okruženju. Zahvaljujući našoj dugogodišnjoj saradnji sa EBRD-om, bićemo u mogućnosti i da malim i srednjim preduzećima omogućimo prelazak na zelene energije i to po veoma povoljnim uslovima kreditiranja, s obzirom na to da je obezbeđen povraćaj sredstava do 15 odsto od iznosa kredita“, izjavila je predsednica Izvršnog odbora Erste banke Srbija Jasna Terzić.

Novi Kredit za podsticanje razvoja MSP dodatno proširuje saradnju između EBRD-a i Erste banke u pružanju pomoći MSP u Srbiji.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji i do sada je uložila više od 7,5 milijardi evra u Srbiji. Njen fokus je na razvoju privatnog sektora, unapređenju javnih komunalnih usluga i olakšavanju tranzicije zemlje ka zelenoj ekonomiji.

 • Jovana24

  18.10.2022 #1 Author

  U ovakvo vreme samo jos to fali, da se dodatno zaduzuje…

  Odgovori

 • TATJANA

  19.10.2022 #2 Author

  Mnogo ce značiti jer teško da postoji drugi nacin da se stabilizuju nakon pandemije i ostalih desavanja

  Odgovori

 • MAJA

  19.10.2022 #3 Author

  Nekada je kredit slamka spasa da se premosti tezak period i trebalo bi za male forme preduzeca da se omoguće zaista povoljni islovi kreditiranja

  Odgovori

 • Emilija

  19.10.2022 #4 Author

  Samo bi trebalo omoguciti povoljne uslove

  Odgovori

 • GOCA BG

  19.10.2022 #5 Author

  Ako su uslovi koje nude prihvatljivi za preduzeca,treba ga uzeti da moze nesmetano da se posluje…

  Odgovori

 • CUPKA

  22.10.2022 #6 Author

  Klasicno upadanje u jos vecu dubiozu. Navlakusa, ni jedna firma ne moze podici kredit ukoliko ne posluje minimum 3 godine. Uz to ne sme biti u minusu. Tako da…

  Odgovori

 • BOJANA

  24.10.2022 #7 Author

  Treba dobro promisliti pre uzimanja kredita.

  Odgovori

 • Coka13

  24.10.2022 #8 Author

  Klasično uvlačenje u još veći problem. Taman kad pomisliš da si se izvukao biće uvećane kamate.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...