Podsticaji uglavnom na zarade zaposlenih

Samo jedna direktna poreska olakšica na raspolaganju biznis početnicima u Srbiji

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

18.10.2022 10:44 Autor: Ljiljana Begović 2

Samo jedna direktna poreska olakšica na raspolaganju biznis početnicima u Srbiji Samo jedna direktna poreska olakšica na raspolaganju biznis početnicima u Srbiji
Ako želite da otvorite svoju firmu i započnete poslovanje u Srbiji, olakšice za početnike, bar kada je reč o oporezivanju, praktično ne postoje, tvrde... Samo jedna direktna poreska olakšica na raspolaganju biznis početnicima u Srbiji

Ako želite da otvorite svoju firmu i započnete poslovanje u Srbiji, olakšice za početnike, bar kada je reč o oporezivanju, praktično ne postoje, tvrde poreski savetnici. Ipak, možete koristiti neke druge indirektne mere koje će vam delimično relaksirati određene obaveze.

Poreske olakšice za početak poslovanja, u klasičnom smislu da ne plaćate porez na dobit ili dohodak prvih godina rada (ili za određene delatnosti), ne postoje. Direktni poreski podsticaj koji se nekada primenjivao i u Srbiji nažalost više ne postoji“, kaže u razgovoru za Biznis.rs poreska savetnica Svetlana Sarafijanović i dodaje da su propisane druge neposredne mere koje važe za sve poreske obveznike, a ne samo za početnike u poslovanju.

Ove mere se, pre svega, odnose na poreze i doprinose na zarade zaposlenih i određene poreske podsticaje iz Zakona o porezu na dobit za obavljanje poslova istraživanja i razvoja.

Od prvog marta 2022. godine preduzetnicima su na raspolaganju olakšice propisane Zakonom o porezu na dohodak građana. Jedna od njih je povraćaj plaćenih davanja, i to 65 odsto poreza i doprinosa za broj novozaposlenih lica od jednog do devet. Ukoliko zaposlite između 10 i 99 radnika, povraćaj poreza i doprinosa se povećava na 70 odsto. Za najmanje 100 novozaposlenih stopa ide i do 75 procenata.

Uslovi koje poslodavac treba da ispuni za ovo umanjenje jeste da je povećao broj zaposlenih u odnosu na prve dve godine osnivanja, ako je firma nastala nakon 2014. godine. Kada je reč o zaposlenima oni moraju ispuniti uslov da su šest meseci bez prekida bili prijavljeni kao nezaposleno lice kod Nacionalne službe za zapošljavanje ili tri meseca ako se radi o pripravniku.

Moguće je koristiti još jednu olakšicu koja je na snazi do 2025. godine, a odnosi se na kvalifikovane novozaposlene. Umanjenje se odnosi na 60 odsto poreza i 85 odsto doprinosa za zarade isplaćene od 1. januara do 31. decembra 2022. godine.

Za novozaposlene je uslov da u periodu od 1. januara do 31. decembra 2019. godine nisu imali status osiguranika zaposlenog ili osiguranika člana privrednog društva.

Foto: Pexels.com

„Pod zasnivanjem radnog odnosa misli se i na osnivača privrednog društva koji u svom društvu zasnuje radni odnos“, ističe Sarafijanović.

Takođe, do 2024. godine pravnim licima i preduzetnicima je na raspolaganju i olakšica za lice koje u periodu od 1. januara 2019. do 28. februara 2022. godine nije imalo status osiguranika zaposlenog, osiguranika preduzetnika niti osiguranika osnivača privrednog društva, ali je taj status steklo u periodu od 1. marta do 31. decembra 2022. Propisano je i da mesečna zarada za ovu vrstu poreske olakšice mora biti iznad 75.000 dinara bruto.

Ukoliko se ispune navedeni uslovi poslodavci će biti oslobođeni obaveze plaćanja i to 70 odsto poreza iz zarade i 100 odsto doprinosa.

Naša sagovornica naglašava da osnivači novoosnovanih privrednih društava koji obavljaju inovacionu delatnost imaju pravo na oslobođenje od plaćanja 100 odsto svih poreza i socijalnih doprinosa na svoje zarade do 150.000 dinara.

„Ovo važi ukoliko osnivač zasnuje radni odnos u privrednom društvu u kojem je član. Misli se na bruto 1 zaradu, neto je 107.080 dinara, pri sadašnjim stopama za plaćanje poreza i socijalnih doprinosa i sadašnjem poreskom umanjenju osnovice za porez na dohodak. Oslobođenje važi 36 meseci od osnivanja, uz poštovanje i dodatnih propisanih uslova“, ističe poreska savetnica i dodaje da je to jedina mera kojom se umanjuju poreska davanja za tek registrovane biznise.

Takođe, još jedan vid poreskog rasterećenja moguće je dobiti zapošljavanjem osoba sa invaliditetom.

U tom slučaju svi poslodavci, osim državnih organa i javnih službi, oslobođeni su 100 odsto poreza iz zarade, kao i 100 odsto doprinosa. Rok važenja ove olakšice je tri godine od dana zasnivanja radnog odnosa sa osobom sa invaliditetom.

„Drugi vidovi podrške realizuju se kroz programe Nacionalne službe za zapošljavanje i finansijska bespovratna sredstva za samozapošljavanje, kroz program Start-up kredita koji se plasiraju preko Fonda za razvoj. Ali uvek preporučujem da se oni koji tek započinju biznis raspitaju i prate na lokalnom nivou – da li postoje podsticaji u vidu bespovratnih sredstava u poslovanju koji važe ne samo za početnike. Obično se pozivi raspisuju za određene delatnosti, za žene preduzetnice i slično“, zaključuje poreska savetnica Svetlana Sarafijanović.

Poreski kredit za investicije u osnovna sredstva koristio bi većini privrednika

Velika većina privrednika se seća i poziva na vraćanje člana 48. Zakona o porezu na dobit, koji je omogućavao pravnim licima da koriste kao poreski kredit 20 odsto izvršenog ulaganja, odnosno 40 procenata za mala pravna lica. Tada su bila samo mala, srednja i velika pravna lica.

Razvrstavanje i na mikro, po veličini, uvedeno je kasnije. Umanjenje je moglo da bude najviše do 50 odsto obračunatog poreza (kasnije je smanjeno na 33 odsto), odnosno 70 procenata za mala pravna lica. Ako u istoj godini umanjenje po osnovu poreskog kredita premašuje 50 odsto, odnosno 70 procenata obračunatog poreza za tu godinu, razlika se mogla preneti u sledeće godine. I tako u narednih 10 godina.

Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica koji je stupio na snagu 7. decembra 2013. godine, propisano je brisanje člana 48. Zakona o porezu na dobit pravnih lica, odnosno ukinuto je pravo na korišćenje poreskog kredita po osnovu nabavki osnovnih sredstava.

  • Anna

    18.10.2022 #1 Author

    Nisam sivurna koliko ovi „podsticaji“ zaista podstiču.

    Odgovori

  • GAGA

    19.10.2022 #2 Author

    Vlastima su puna usta podrske, a na delima nista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...