"smanjeni dotok gasa iz rusije i rastuća inflacija" doveli do revizije ranijih prognoza

EBRD Srbiji predviđa najveći privredni rast u celom Adria regionu

SrbijaSvetVesti

28.9.2022 13:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD Srbiji predviđa najveći privredni rast u celom Adria regionu EBRD Srbiji predviđa najveći privredni rast u celom Adria regionu
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je nove procene privrednog rasta, a Srbiji se za sledeću godinu predviđa najveći rast u okviru... EBRD Srbiji predviđa najveći privredni rast u celom Adria regionu

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) objavila je nove procene privrednog rasta, a Srbiji se za sledeću godinu predviđa najveći rast u okviru zemalja Adria regiona. Najnoviji podaci dolaze nakon letnjeg perioda, te predstavljaju reviziju prognoza poslednjeg puta objavljenih u maju.

Za ceo region Zapadnog Balkana, u koji EBRD smešta Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju i još nekoliko država, prognoza za ovu godinu je nepromenjena i ostaje na 3,2 odsto, dok je ona za iduću godinu smanjena za 0,6 odsto na tri procenta, prenosi Bloomberg Adria.

Ekonomisti EBRD predviđaju srpski privredni rast od po 3,3 odsto ove i iduće godine, iako je prognoza za 2023. od maja do danas snižena za 0,7 odsto.

Bosni i Hercegovini se prognozira rast od tri procenta ove i 2,3 odsto iduće godine, s tim da je prognoza za ovu godinu nepromenjena, a ona za iduću snižena za 0,7 odsto. Severnoj Makedoniji se predviđa najniži rast, i to od 2,7 odsto ove godine i 2,3 odsto u 2023. Toj je državi jedinoj prognoza snižena čak i za ovu godinu. U maju su ekonomisti EBRD predviđali da će makedonska ekonomska aktivnost ove i iduće godine rasti po stopi od tri odsto. EBRD zadržala je u najnovijem izveštaju projekciju rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto, dok je za narednu snizila na četiri odsto, prenela je Mina.

Za region centralne Evrope i Baltika, u koji EBRD između ostalih ubraja i Sloveniju i Hrvatsku, ekonomisti razvojne banke sada procenjuju da će ove godine rasti po stopi od 3,7 odsto, što je za pola procenta bolje nego što je ta procena iznosila u maju. Ali za iduću godinu sada se procenjuje da će ekonomski rast iznositi tek 1,3 odsto, čak 2,1 procentna poena manje nego što se mislilo u maju.

Pojedinačno, Hrvatskoj u EBRD sada prognoziraju ovogodišnji rast od 6,5 odsto, a za iduću godinu od dva odsto. Još u maju se ovogodišnji rast procenjivao na tek tri procenta, a u 2023. na 3,5 odsto. Sloveniji, pak, ekonomisti EBRD prognoziraju ovogodišnji skok od šest procenata, te rast od bitno manjih 1,8 odsto u 2023. Prognoza za ovu godinu je u odnosu na maj poboljšana za 2,5 odsto, a za iduću pogoršana za 1,2, piše Bloomberg Adria.

Kao glavne razloge za svoje niže prognoze u svim državama Evrope i Azije koje pokriva EBRD, ekonomisti te banke navode „smanjeni dotok gasa iz Rusije i rastuću inflaciju širom sveta“. Tamo dodaju da bi i ove najnovije prognoze mogle da se pogoršaju ako se sukob u Ukrajini dodatno proširi i ako se količina ruskog izvoza gasa dodatno smanji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...