najveći mesečni pad cena zabeležen je u kategoriji prevoza

Godišnja inflacija u Crnoj Gori 15 odsto

NovacRegionVesti

15.9.2022 13:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Godišnja inflacija u Crnoj Gori 15 odsto Godišnja inflacija u Crnoj Gori 15 odsto
Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u avgustu su, u odnosu na prethodni mesec bile u proseku više za 0,2... Godišnja inflacija u Crnoj Gori 15 odsto

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje, merene indeksom potrošačkih cena, u avgustu su, u odnosu na prethodni mesec bile u proseku više za 0,2 odsto, pokazuju podaci zavoda za statistiku Crne Gore (Monstat). Međutim, posmatrano u odnosu na isti period prošle godine inflacija u Crnoj Gori je dosegla 15 odsto.

“Najveći uticaj na mesečnu stopu inflacije imao je rast cena u grupama čvrsta goriva, povrće, usluge smeštaja, mleko, sir i jaja, vazdušni prevoz putnika, meso, voće, kancelarijski i pribor za crtanje”, rekli su iz Monstata, prenosi Mina.

Potrošačke cene su u periodu od januara do avgusta, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku više 11,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema nameni potrošnje, u avgustu je, u odnosu na prethodni mesec, zabeležen rast u grupama restorani i hoteli 4,3 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva dva odsto, hrana i bezalkoholna pića 1,4 odsto, rekreacija i kultura 1,1 odsto, zdravlje 0,6 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana i komunikacije po 0,2 odsto, alkoholna pića i duvan 0,1 odsto.

Mesečni pad cena je zabeležen u grupi prevoz (5,7 odsto), odeća i obuća (2,7 odsto), ostala dobra i usluge (0,2 odsto), dok se cene ostalih proizvoda i usluga nisu bitnije menjale.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...