Nova pravila američkog Ministarstva finansija

Zaustavljeni transferi novca iz Rusije u Tursku

BankeNovacSvet

16.1.2024 16:33 Autor: Vladimir Jokanović 3

Zaustavljeni transferi novca iz Rusije u Tursku Zaustavljeni transferi novca iz Rusije u Tursku
Prekidi u transferima novca iz Rusije u Tursku u vezi su sa regulatornim merama Kancelarije za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija. „Prema... Zaustavljeni transferi novca iz Rusije u Tursku

Prekidi u transferima novca iz Rusije u Tursku u vezi su sa regulatornim merama Kancelarije za kontrolu inostrane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija.

„Prema ovim pravilima strane banke koje podržavaju ratne napore Rusije takođe mogu biti predmet sankcija. Istovremeno, praktično je zabranjeno pružanje posredničkih usluga u svim transakcijama, osim hrane i lekova“, naveo je izvor agencije TASS iz turske bankarske industrije.

Izvor je dodao da su mere „preširoko sročene“ i da će turske banke tražiti dodatna objašnjenja. Za sada su organizacije na režimu pauze, zbog čega dolazi do prekida. U decembru prošle godine turski izvoznici suočili su se sa odbijanjem banaka da obavljaju sankcije iz Rusije.

Transferi su preusmereni ili su odbijeni u početnoj fazi. Bloomberg je ranije objavio da su kineske banke počele da pooštravaju pravila za finansiranje ruskih klijenata nakon što su SAD obećale da će uvesti sekundarne sankcije kreditnim institucijama.

Ministarstvo finansija SAD obećalo je u decembru da će uvesti sekundarne sankcije bankama sa kojima Rusija sklapa poslove o kupovini odbrambene opreme. Vlasti zemlje zabraniće organizacijama koje su prekršile pravila otvaranja korespodentskih računa u SAD ili ograničiti njihovo korišćenje, a imovina kreditnih institucija biće blokirana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...