Takse niže za e-registraciju nego za "papirno" pokretanje biznisa

Elektronska prijava biće jedini način osnivanja preduzeća u Srbiji

AnalizaMoja firmaPoslovanjePreduzetnikU fokusu

24.1.2022 11:58 Autor: Ljiljana Begović 20

Elektronska prijava biće jedini način osnivanja preduzeća u Srbiji Elektronska prijava biće jedini način osnivanja preduzeća u Srbiji
Ukoliko ste planirali da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i iskoristite olakšice za kvalifikovano novozaposleno lice, sve to sada možete učiniti online bez... Elektronska prijava biće jedini način osnivanja preduzeća u Srbiji

Ukoliko ste planirali da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i iskoristite olakšice za kvalifikovano novozaposleno lice, sve to sada možete učiniti online bez odlaska na šaltere.

Takođe, nakon otvaranja firme u radni odnos se možete prijaviti preko interneta, opet bez izlaska iz kuće. Sve zakonske procedure koje je potrebno obaviti nakon otvaranja d.o.o. mogu se obaviti online.

E-registracija osnivanja preduzetnika uvedena je 1. januara 2018. godine, a prema podacima Agencije za privredne registre (APR) sve više privrednika koristi mogućnost lakše i jeftinije registracije.

“Od 17. oktobra 2018. godine uvedena je elektronska prijava osnivanja društva sa ograničenom odgovornošću (jednočlano društvo), a od 28. juna 2019. godine i za višečlani d.o.o. U ukupnom broju privrednih subjekata osnovanih tokom 2020. godine broj korisnika ovog servisa je udvostručen u vreme vanrednog stanja koje je proglašeno zbog pojave pandemije korona virusa”, kažu iz APR-a.

U toku 2021. godine usvojene su izmene i dopune Zakona o privrednim društvima i Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kako bi se ispunio pravni okvir za omogućavanje elektronskog podnošenja registracionih prijava osnivanja za sve pravne forme privrednih društava, kao i za registraciju promena i brisanje iz Registra privrednih subjekata.

APR
Foto: APR

“Agencija očekuje da će privredni subjekti prihvatiti elektronsku prijavu kao najefikasniji, jeftiniji i najlakši način podnošenja zahteva za registraciju kada budu omogućene i sve ostale elektronske prijave (prijava prekida obavljanja delatnosti preduzetnika, promene podataka…), što se planira za drugu polovinu 2022. godine”, ističu naši sagovornici.

„Do uvođenja potpune elektronske registracije kao isključivog načina osnivanja privrednim subjektima je ostalo više od godinu dana, što je dovoljan period da se građani pripreme i prilagode novom sistemu rada u Registru privrednih subjekata, koji će se odvijati u potpuno digitalnom okruženju“, naglašavaju iz APR-a.

Kako bi se pripremili za punu implementaciju elektronske registracije građani treba da pribave kvalifikovani elektronski sertifikat za elektronsko potpisivanje izdat od sertifikacionog tela u Republici Srbiji, instaliran čitač i instaliranu NEXU aplikaciju APR-a za elektronsko potpisivanje bilo kojom vrstom kvalifikovanog elektronskog sertifikata i bilo koju platnu karticu za plaćanje naknade za uslugu eRegistracije osnivanja.

Procedura registracije jednočlanog d.o.o.

Da bi registrovali društvo sa ograničenom odgovornošću vlasnici moraju da poseduju kvalifikovani elektronski sertifikat. Takođe, obavezna je registracija u Agenciji za privredne registre (APR), kao i otvaranje tekućeg računa. Pri otvaranju d.o.o. neophodno je obaviti upis u evidenciju stvarnih vlasnika kod APR-a, kao i prijava poreskoj upravi.

Osim toga, u skladu sa novim propisima privredni subjekti će morati da imaju registrovanu adresu za prijem elektronske pošte u APR-u ili da se registruju kao korisnici usluge elektronske uprave, kako bi rešenje o registraciji osnivanja moglo da im se uruči putem Jedinstvenog elektronskog sandučića. 

Sa uvođenjem elektronske prijave osnivanja privrednih subjekata osnivačima će sa elektronskom registracijom osnivanja biti omogućeno istovremeno evidentiranje podataka o stvarnom vlasniku u Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika, pa će na ovaj način biti ukinut jedan korak u postupku osnivanja subjekata.

Cene prijavljivanja elektronski i „ručno“

Ukupna naknada koja se plaća za e-registraciju d.o.o. iznosi 4.500 dinara. Sa druge strane, ukoliko se odlučite da izbegnete elektronsku registraciju potrebno je da dostavite dokaz o uplati naknade za registraciju u visini od 4.900 dinara, kao i dokaz o uplati naknade za registraciju i objavljivanje osnivačkog akta u visini od 1.000 dinara.

Preduzetnici koji se odluče za takozvano „papirno osinivanje“ plaćaju taksu od 1.500 dinara, dok je za elektronsko prijavljivanje 1.000 dinara.

 • LJUBIŠA

  24.1.2022 #1 Author

  Ako se ne prijavi elektronski, nego za papir-potpis plaćaju penale? To je onda otimačina.

  Odgovori

 • MAJA

  24.1.2022 #3 Author

  I treba tako da sw ne obijaju pragovi

  Odgovori

 • Mateja

  24.1.2022 #4 Author

  Odlično… Pošto je opšte poznato da naši elektronski sistemi funkcionišu kao podmazani…

  Odgovori

 • MADMAX

  24.1.2022 #5 Author

  Samo još u praksi da funkcioniše.

  Odgovori

 • Lelica

  24.1.2022 #6 Author

  To je odlicna zamisao,samo sto kod nas sve to teze ide.

  Odgovori

 • Milovan94

  24.1.2022 #7 Author

  Baš lepe vesti za buduće preduzetnike

  Odgovori

  • VILENJAK

   24.1.2022 #8 Author

   Što nije tako loše…a i jednostavnije je..

   Odgovori

 • LEPOSAVA

  24.1.2022 #9 Author

  Opaaaa….pa to ce biti super ako zazivi😉

  Odgovori

 • LUKA

  24.1.2022 #11 Author

  Odlicna ideja

  Odgovori

 • ZVE84

  24.1.2022 #12 Author

  Mešaće se tu babe i žabe, padaće sistemi, biće veselo ..

  Odgovori

 • DANA

  24.1.2022 #13 Author

  FT1PZ🤣😁😀

  Odgovori

 • GOCA BG

  24.1.2022 #14 Author

  Da vidimo raealizaciju…

  Odgovori

 • STRAHINJA

  24.1.2022 #15 Author

  I ovo najavljuju prethodnih 15 godina…

  Odgovori

 • BRANA19

  25.1.2022 #16 Author

  Ovo je super i olakšavajuće…

  Odgovori

 • BOLEK

  25.1.2022 #17 Author

  Lepa vest!!

  Odgovori

 • SANJA

  25.1.2022 #18 Author

  Nema vise da ti fali papir

  Odgovori

 • MAJA

  25.1.2022 #19 Author

  👍

  Odgovori

 • Nada

  25.1.2022 #20 Author

  Ne razumem ovaj deo oko plaćanja. Plaća se karticom, ako fizičko lice ima samo debitnu karticu svog tekućeg da li je to ok ili ne? I ako kasnije imamo promenu u okviru preduzetničke radnje ili privrednog društva a nemamo karticu za poslovni račun nećemo moći da platimo sa poslovnog računa? Zašto nisu stavili opciju da se može platiti elektronski jer većina ima elektronsko plaćanje.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.