EVROPA U VELIKOM PROBLEMU Ugroženo skoro 60 miliona radnih mesta

AnalizaEUIzdvajamoPreduzetnikU fokusu

20.4.2020 08:44 Autor: Redakcija Biznis.rs

EVROPA U VELIKOM PROBLEMU Ugroženo skoro 60 miliona radnih mesta EVROPA U VELIKOM PROBLEMU Ugroženo skoro 60 miliona radnih mesta
Skoro 60 miliona radnih mesta širom Evropske unije i Velike Britanije ugroženo je zbog pandemije korona virusa, navodi se u analizi londonske konsultantske kuće... EVROPA U VELIKOM PROBLEMU Ugroženo skoro 60 miliona radnih mesta

Skoro 60 miliona radnih mesta širom Evropske unije i Velike Britanije ugroženo je zbog pandemije korona virusa, navodi se u analizi londonske konsultantske kuće “McKinsey”. U izveštaju se upozorava da bi stopa nezaposlenosti u EU mogla da skoči sa oko 6 odsto na više od 11 odsto i da godinama ostane na tom nivou ako se širenje virusa uskoro ne zaustavi.

“McKinsey” procenjuje da je jedno od četiri radna mesta u EU i Velikoj Britaniji pod rizikom od smanjenja radnih sati, prinudnog odmora ili otpuštanja, prenosi CNN.

Profesije koje ne zahtevaju blizak kontakt među ljudima, kao što su knjigovođe i arhitekte, kao i one koje podrazumevaju pružanje osnovnih usluga, smatraju se nisko rizičnim. U okviru visoko rizičnih profesija zaposleno je 55 miliona radnika, a među njima su kasiri, kuvari, građevinski radnici, hotelsko osoblje i glumci.

Oko 80 odsto radnih mesta koja se smatraju rizičnim obavljaju ljudi bez fakultetske diplome, a posebno su ugroženi zaposleni u manjim kompanijama.

Ako Evropa ne uspe da zaustavi virus u roku od tri meseca i bude prinuđena da nastavi socijalno distanciranje tokom leta, stopa nezaposlenosti će sledeće godine biti na najvišem nivou od 11,2 odsto, dok potpuni oporavak ekonomije nije verovatan pre 2024. godine, navodi se u analizi.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...