Od januara će kupci znati da li voće i povrće pazare direktno od proizvođača ili od preprodavaca

Fiskalne kase i plaćanje karticama stigli i na pijace

AgrobiznisBiznisInovacijePoslovanjePreduzetnik

6.11.2021 08:01 Autor: Ljiljana Begović

Fiskalne kase i plaćanje karticama stigli i na pijace Fiskalne kase i plaćanje karticama stigli i na pijace
Na tri beogradske pijace odnedavno je uvedena značajna novina – mogućnost plaćanja mobilnim telefonom i platnim karticama. Voće, povrće i sve ostale proizvode koji... Fiskalne kase i plaćanje karticama stigli i na pijace

Na tri beogradske pijace odnedavno je uvedena značajna novina – mogućnost plaćanja mobilnim telefonom i platnim karticama. Voće, povrće i sve ostale proizvode koji se mogu naći na tezgama prodavaca na Kaleniću, Đermu i Paliluli moguće je kupiti bez prethodne posete bankomatu.

Iz JKP Gradske pijace za naš portal kažu da je gotovinsko plaćanje prilikom pijačne kupovine i dalje dominantno, ali da sve više kupaca koristi kartice prilikom nabavke.

“Bezgotovinsko plaćanje je naročito zastupljeno kod turista i stranih gostiju koji žive i rade u Beogradu. Oni rado posećuju pijace i u najvećoj meri koriste kartice kao sredstvo plaćanja. Uvođenjem ovakvog načina plaćanja na pijacama, očekujemo da privučemo i značajan deo mlađe populacije”, navode iz JKP Gradske pijace.

Kalenić, Palilula i Đeram prve su u nizu beogradskih pijaca na kojima su postavljeni POS terminali za plaćanje karticama. Beogradske pijace na ovaj način postaju mesta koja potrošačima pružaju mogućnost izbora i u pogledu načina plaćanja. Sva mesta na kojima je moguće plaćanje karticama vidno su obeležena.

“Takođe, na osnovu iskustava zakupaca sa beogradskih pijaca koji su podržali ovaj projekat, potražnja za karticama je sve veća, te su stoga oni rado dočekali uvođenje ovakvog vida plaćanja. Odluku da svojim postojećim i potencijalnim kupcima pruže i mogućnost bezgotovinskog plaćanja naši zakupci su doneli svojevoljno, na bazi procene i sopstvenog iskustva”, kažu iz JKP Gradske pijace.

Foto: JKP Gradske pijace

Zakupci pijačnih tezgi prošli su obuku za korišćenje POS terminala, kako bi se detaljnije upoznali sa prednostima ovog vida plaćanja.

Nagrade za najaktivnije prodavce

“Svi zakupci koji su prihvatili da budu deo pilot projekta „Digitalizacija pijaca“ narednih 12 meseci neće imati troškove prilikom obavljanja transakcija, niti troškove korišćenja POS terminala, a jedan od partnera u projektu Chipcard, obezbedio je i dodatnu pogodnost. Svakog meseca, počev od 1. novembra 2021. godine, pa sve do 31. oktobra 2022. godine, pet trgovaca koji budu imali najveći broj bezgotovinskih plaćanja platnim karticama dobiće novčanu nagradu u iznosu od 12.000 dinara”, ističu naši sagovornici.

Osim uvođenja POS terminala prodavce na gradskim pijacama očekuje još jedna značajna novina, a to je uvođenje fiskalnih kasa.

Prema zakonu o fiskalizaciji, čija primena počinje od 1. januara 2022. godine, svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, a koji vrši promet na malo, u obavezi je da ima fiskalnu kasu. Na osnovu ovlašćenja iz zakona donet je niz podzakonkih akata, uključujući i Uredbu o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

“Na beogradskim pijacama koje su u sastavu preduzeća posluju zakupci, odnosno pravna lica, preduzetnici i fizička lica – individualni poljoprivredni proizvođači. U skladu sa navedenom Uredbom, individualni poljoprivredni proizvođači koji prodaju sopstvene poljoprivredne proizvode na pijačnim tezgama i sličnim objektima, ne podležu obavezi evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa”, navode iz JKP Gradske pijace.

Naši sagovornici naglašavaju da, shodno delatnosti, JKP „Gradske pijace“ nisu nadležne za sprovođenje ovog zakona, već su sva pravna lica i preduzetnici koji posluju na pijacama u obavezi da od 1. januara 2022. godine svoje  poslovanje usklade sa odredbama Zakona o fiskalizaciji i Uredbom o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Tagovi
PLAĆANJE

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.