Rok za usvajanje propisa 1. januar 2022. godine

Frilenseri zabrinuti: Još nema radne grupe za pripremu novog Zakona

PoreziPreduzetnik

16.7.2021 14:50 Autor: Ljiljana Begović 5

Frilenseri zabrinuti: Još nema radne grupe za pripremu novog Zakona Frilenseri zabrinuti: Još nema radne grupe za pripremu novog Zakona
Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje stupili su... Frilenseri zabrinuti: Još nema radne grupe za pripremu novog Zakona

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana i Zakon o dopuni Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje stupili su na snagu 7. maja ove godine, a 120 dana kasnije biće doneta i podzakonska akta koja će detaljnije odrediti njihovu primenu.

“Ove izmene zakona odnose se na prihode frilensera ostvarene od 1. januara 2015. godine do 31. decembra 2021. godine i propisuju godišnji neoporeziv iznos primanja do 768.000 dinara. Frilenseri nisu u obavezi da sami prijavljuju svoje prihode koje će ostvariti za čitav ovaj period, već da ukoliko dobiju poresko rešenje, plate poreze i doprinose za period poreske kontrole po dobijenom rešenju”, kaže za Biznis.rs predstavnica Udruženja radnika na internetu (URI), Tamara Petrović.

Iako je problem sa oporezivanjem frilensera počeo još u oktobru 2020. godine i Udruženje radnika na internetu se zalagalo za uvođenje zakonskog statusa i fer modela oporezivanja, ali prema rečima naše sagovornice borba još nije završena.

“Još početkom marta naše udruženje dobilo je poziv iz kabineta ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Darije Kisić Tepavčevič, za učešće u radnoj grupi za pripremu novog Zakona o fleksibilnim oblicima rada, ali do danas ta grupa nije oformljena, odnosno još uvek nismo dobili poziv na prvi radni sastanak. Kako je najavljeno od strane predstavnika vlade, i premijerke i ministra finansija, predviđeno je da ovaj zakon koji će urediti status frilensera, stupi na snagu 1. januara 2022. godine. Naravno, veoma smo zabrinuti da li će zakon biti donet na vreme i još više kakva će rešenja on propisati, vreme teče, a radne grupe nema u kojoj bismo zastupali interese radnika na internetu i njihovog budućeg zakonskog statusa”, navodi Petrović.

Ona dodaje da je u toku analiza ankete kojom su prikupili podatake o aktuelnim problemima, različitostima i očekivanjima frilensera, čiji će rezultati biti korisni za sve aktere koji imaju stvarnu volju da stvore održive zakonske okvire i socio-ekonomske uslove za rad i život desetina hiljada frilensera u Srbiji.

Fokus aktivnosti Udruženja radnika na internetu je da od 1. januara frilenseri imaju što povoljniji zakonski i poreski model, koji neće blokirati njihovo dalje poslovanje.

Rad na internetu je sve rasprostranjeniji globalni oblik rada, a interes svake države je da podstiče zaposlenost i omogući mladim ljudima da ostanu u svojoj zemlji, a pogotovo Srbije koja nema ni izbliza dovoljno radnih mesta za visokoobrazovanu radnu snagu, što frilenseri u veoma visokom procentu jesu.

“Nove generacije frilensera tek dolaze, moramo se boriti da im obezbedimo pravnu sigurnost i održive uslove rada, kao i za zakonsko rešenje koje će garantovati da pozicija nijednog frilensera čime god se bavio, ne bude gora od pozicija ostalih”, zaključuje Tamara Petrović.

Foto: Pixabay.com

Podsetimo, Vlada Srbije je 21. aprila postigla dogovor sa frilenserima o naplati poreza koji podrazumeva da se obaveze po osnovu poreza i doprinosa utvrđuju rešenjem Poreske uprave koje dolazi nakon usvajanja zakona.

Na godišnjem nivou oporezivanju ne podležu prihodi u visini do 384.000 dinara. Normirani troškovi priznaju se u visini od 50 odsto ostvarenog prihoda, ne obračunava se kamata do dana donošenja rešenja Poreske uprave. Frilenseri će dugovane poreze i doprinose plaćati u 120 jednakih mesečnih rata u toku narednih 10 godina.

Precizirano je da oni frilenseri koji mesečno zarađuju do 64.000 dinara neće imati obavezu da plaćaju poreze i doprinose koje nisu platili iz prethodnog perioda.

Ministar finansija Siniša Mali naveo je da je dogovoreno da od 1. januara 2022. godine, frilenseri plaćaju poreze i doprinose kvartalno, uz priznavanje normiranih troškova u visini trostrukog neoporezivog iznosa zarade, što je sada 54.900 dinara.

Ministar je rekao da oni koji zarađuju dosta više imaju dovoljno vremena do 1. januara 2022. godine da svoje poslovanje usaglase sa postojećim zakonskim normama i da se registruju kao preduzetnici, da osnuju svoje pravno lice, svoj d.o.o ili na bilo koji drugi način regulišu svoj status.

Dogovoreno je i da se radnicima na internetu, odnosno frilenserima, omogući upisivanje radnog staža srazmerno uplaćenom delu obaveza.

Rok za usvajanje svih zakonskih propisa koji će definisati budući status radnika na internetu pomeren je na 1. januar 2022. godine, do kada će važiti do sada dogovoreni uslovi.

 • Anna

  16.7.2021 #1 Author

  Sve ovo gadno smrdi. Sve mi liči da će se frilenseri gadno iznenaditi kad im stigne uplatnica za porez.

  Odgovori

 • Nenad

  16.7.2021 #2 Author

  Izdali ste veliki deo ozbiljnih frilensera. Sada kada krene država da gazi ove sitnije, neće imati ko da ih brani. Verovatno ste i zaslužili da se nikad ni ne oformi radna grupa i da ko može bude preduzetnik, a ko zarađuje ospod 500eur neka ide da mota kablove.
  U celoj ovoj priči jedino su „predstavnici“ frilrnsera profitirali.

  Odgovori

  • Nenad#2

   17.7.2021 #3 Author

   Kako su to predstavnici frilensera profitirali?
   Da li imas neke dokaze za to blebetanje?
   Gde si ti bio sve vreme?

   Odgovori

 • Misic titana

  17.7.2021 #4 Author

  A sta biva sa onima koji su zasrasivani plenidbom i zatvorom do 3o.1o.2o2o. Koji su platili basnosnovne cifre oni su izgleda najvece budale posto su platili sve i odjedbon. Izeo vuk magarca. Gde je tu zakon i pravda

  Odgovori

  • Yo

   17.7.2021 #5 Author

   Sta sa njima? Oni su platili sve i odjednom jer su imali, izgleda, i sad im je mirna glava. Ne vidim kako su oni ispali budale. Nije da svi imaju toliko novca da iskesiraju odjednom, neko ce morati citavu deceniju da placa, imao-nemao.Iz mog ugla posmatrano, budale su i jedni i drugi sto su uopste resili da budu samostalni i unose novac u ovu zemlju. I oni i preduzetnici.

   Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...