Domaći startap spojio nove tehnologije i prirodu

Gajenje biljaka u lošim uslovima i na daljinu moguće uz novi izum

AgrobiznisBiznisHi-techInovacijeLifestylePreduzetnik

27.5.2021 14:37 Autor: Julijana Vincan 2

Gajenje biljaka u lošim uslovima i na daljinu moguće uz novi izum Gajenje biljaka u lošim uslovima i na daljinu moguće uz novi izum
Iako je naučno dokazano da biljke smanjuju stres i podižu našu produktivnost, uzgoj sopstvenog jestivog ili dekorativnog zelenila je za mnoge stanovnike gradova postao... Gajenje biljaka u lošim uslovima i na daljinu moguće uz novi izum

Iako je naučno dokazano da biljke smanjuju stres i podižu našu produktivnost, uzgoj sopstvenog jestivog ili dekorativnog zelenila je za mnoge stanovnike gradova postao luksuz. Zbog naglih promena u klimi, brzog tempa života i intenzivne urbanizacije, danas je gotovo nemoguće uzgajati biljke u stanovima.

Baš zbog toga jedan tim inovatora se dosetio da napravi UrbiGo – prvi ’smart home’ uređaj za biljke, koji je namenjen urbanim domovima i gaji začine, mini povrće i cveće tokom cele godine.

„Želeli smo da kreiramo tehnologiju koja će negovati prirodu, a ne obratno, i omogućiti svima da u svom životnom ili radnom prostoru uživaju u organskom i samoodrživom kutku zelenila. Naš izum je namenjen pre svega urbanim stanovima i kancelarijama, UrbiGo na potpuno automatizovan način uzgaja različite biljke iz semena, čak i u slabije osvetljenim delovima životnog prostora, pružajući lični i organski kutak zelenila bilo kada i bilo gde. Prethodna znanja iz oblasti hortikulture, vreme ili sunčana terasa tokom cele godine nisu neophodni“, objasnila je za Biznis.rs direktorka pomenutog startapa, Anja Varničić.

Kako kaže, ovaj uređaj poseduje posebno svetlo koje spektrom imitira sunčevu svetlost, kao i senzore za vodu i temperaturu koji prate potrebe biljaka u svakoj fazi njihovog rasta.

„UrbiGo pametna bašta šalje obaveštenja na telefon, kao npr. kada joj je potrebno vode, a šalje i zanimljive savete, trikove i recepte kako negovati i koristi biljke. Putem istoimene aplikacije svaki korisnik može da zaliva i neguje svoj kutak zelenila na daljinu, čak i kada nije kod kuće. Iako UrbiGo rešava probleme i pruža biljkama idealne uslove za rast, svaki korisnik je kroz savete u aplikaciji uključen u negu svog zelenila. Ona je kao mali praktični priručnik u kojem se nalazi sve što treba da znate o biljci koju gajite i vodič kako da je negujete“, naglasila je naša sagovornica.

Varničić dodaje da su njihovi korisnici mladi IT profesionalci, ljubitelji novih tehnologija, prirode i zdrave ishrane.

„Konstantno nas oduševi kada posade neko potpuno neočekivano seme biljke u UrbiGo pametnoj bašti, pa smo imali i lubenicu, kukuruz i, čak, Pančićevu omoriku, koji su uspešno rasli u ovom malom aparatiću“, navodi ona.

Foto: UrbiGo

Pored individualnih potrošača, kako ističe, tu su i velike domaće i strane IT kompanije, koje vide UrbiGo kao potpuno inovativni, zeleni tehnološki poklon svojim poslovnim partnerima, umesto tradicionalne čokolade i vina koji se uglavnom daruju.

„Jedan ovakav sistem apsolutno bi mogao da se primeni i na nešto veće. Svaka biljka koja se zasadi u UrbiGo pametnoj bašti ima svoj algoritam u aplikaciji, koji skuplja podatke o njenim potrebama kroz vreme, i tako kreira idealne uslove za njen rast i razvoj. Takođe, analizom slika biljaka koje korisnici postavljaju na UrbiGo platformi možemo da predvidimo kako će se određena biljka razvijati i kako sprečiti probleme koji se javljaju. U budućnosti ovakav sistem može biti primenljiv na mnogo većoj skali, od urbane hortikulture do pametne poljoprivrede, ali za sada je još rano da se priča o tome“, otkrila je Varničić.

Foto: UrbiGo

Misija ovog startapa je da sutra svaki urbani stan poseduje pametni aparat za uzgoj biljaka, svoje zelene salate, čeri paradajza ili cveća, i da takav kutak prirode bude dostupan svima, na dohvat ruke.

„Smart home tržište je u velikom porastu, ali još uvek ne postoji mejnstrim smart home uređaj namenjen personalnom uzgoju biljaka – od začina do mini povrća ili cveća. Konkurecija je velika, ali se svodi na lepo dizajniranu saksiju sa svetlima. Ne postoje nikakvi smart elementi koji nose korist za krajnjeg korisnika“, izjavila je naša sagovornica.

Kada je reč o povezanosti prirode i tehnologije, ona je rekla da bez prirode nema ni nas, kao i da je to činjenica na koju često zaboravimo kada smo zatrpani svakodnevnim zadacima. Sa druge strane, tehnološki napredak nam donosi brojne koristi, ali često uzima svoj danak. Verujemo da tehnologija treba da se koristi za kreiranje održive i zelene budućnosti, ne one gde smo osuđeni na veštačke biljke i poluosušene začine iz kesica na policama supermarketa. Nadamo se da ćemo uspeti da dokažemo da ova dva, naizgled konfliktna sveta, mogu da stoje rame uz rame i kreiraju kvalitetnu budućnost za sve nas“, zaključila je Varničić.

 • Anna

  27.5.2021 #1 Author

  Želim jedan!!!!

  Odgovori

 • Ljilja

  2.6.2021 #2 Author

  Sve je to lepo ako se privremeno koristi. Čemu biljke ako nema čoveka da u njoj uživa i raduje se dok je zaliva i brine se o njoj. Hm?

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...