LEKOVITO, A MOŽE DOBRO DA SE ZARADI Ulaganje u ove biljke unosan posao

PreduzetnikSrbijaVesti

7.5.2020 08:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

LEKOVITO, A MOŽE DOBRO DA SE ZARADI Ulaganje u ove biljke unosan posao LEKOVITO, A MOŽE DOBRO DA SE ZARADI Ulaganje u ove biljke unosan posao
Nacionalni tim za preporod sela Srbije zato je pozvao povratnike iz inostranstva i sve druge zainteresovane da započnu proizvodnju lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja,... LEKOVITO, A MOŽE DOBRO DA SE ZARADI Ulaganje u ove biljke unosan posao

Nacionalni tim za preporod sela Srbije zato je pozvao povratnike iz inostranstva i sve druge zainteresovane da započnu proizvodnju lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, da se udruže u specijalizovane zadruge i da očekuju dobru zaradu.

Foto: Printscreen youtube

Srbija je jedan od najznačajnijih centara biodiverziteta u svetu sa 3.272 razlicith vrsta, navodi se u saopštenju i dodaje da se smatra da je 700 vrsta lekovitih biljaka, od kojih je 420 zvanično registrovanih i opisanih, dok se u prometu nalazi 280.

Površine pod gajenim lekovitim, aromatičnim i začinskim biljkama u Srbiji variraju od 2.000 do 3.000 ha godišnje, pri čemu se najviše gaji 20-25 vrsta: pitoma nana, kamilica, morač, timijan, beli slez, peršun, neven, mirođija, bosiljak, origano, žalfija…

U te površine nije uračunata začinska paprika koja se gaji na oko 5.000 hektara. Procenjuje se da je u toj proizvodnji angažovano oko 50.000 ljudi.

Površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem u Srbiji mogu biti i dva-tri puta veće, a Srbija je u 2017. godini izvezla lekovito bilja u vrednosti od 16 miliona dolara.

Foto: Pexels.com

Krkobabić ukazuje na činjenicu da se potrošnja lekovitog, aromatičnog i začinskog bilja, kao i šumskih plodova u svetu svake godine povećava za oko pet procenata i uveren je da bi Srbija to trebalo da iskoristi.

Recimo, za gajenje nevena na jednom hektaru neophodno je ulaganje od oko 800 evra, a može se ostvariti prihod od 5.000 evra. Za gajenje sedmogodišnjeg matičnjaka potrebno je uložili 1.200 evra, a zarada je 6.000 evra godišnje.

Pored neophodnih agronomskih znanja, poljoprivredno gazdinstvo koje počne proizvodnju lekovitog bilja trebalo bi da uloži još oko 4.000 evra za nabavku sušare kapaciteta dve tone, a destilator čija je cena oko 15.000 evra može lakše da se nabavi ako se poljoprivredna gazdinstva udruže, kaže minstar bez portfelja.

Foto:Pixabay.com

On pominje i jednu od najuspešnihijih specijalizovanih zemljoradničkih zadruga „Zaplanjski zasad“ iz Gadžinog Hana, koja je od Kabineta za regionalni razvoj dobila podsticajna sredstva za kupovinu mehanizacije za obradu zemljišta, mlin za usitnjavanje suve mase lekovitog bilja i destilator za viši stepen prerade, a to je proizvodnju eteričnih ulja, koju su počeli prošle godine.

Direktor zadruge Zoran Ilić ističe da je prodaja celokupne proizvodnje 15 zadrugara i 78 kooperanata na oko 35 hektara unapred dogovorena i to po garantovanim cenama, zahvaljujući ugovoru sa Institutom Josif Pančić.

 • Snezana

  7.5.2020 #1 Author

  Odlicna ideja! 🖐

  Odgovori

 • Andja

  7.5.2020 #3 Author

  Ukusne, a zdrave!

  Odgovori

 • Jelena

  7.5.2020 #4 Author

  Sjajno 🤗

  Odgovori

 • Maja

  8.5.2020 #5 Author

  O ovome treba razmisliti,ideja je fenomenalna,bar je nasa klima i zemljiste kao stvoreno za ovo,nisu dzabe nasi stari svaku boljku lecili biljem🌞

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...