Radikalne mere u Velsu radi sprečavanja širenja bolesti Covid-19

Novčane kazne za zaposlene koji ne rade od kuće, a mogu

Bolji posaoPoslovanjePreduzetnik

23.12.2021 08:58 Autor: Julijana Vincan

Novčane kazne za zaposlene koji ne rade od kuće, a mogu Novčane kazne za zaposlene koji ne rade od kuće, a mogu
Zaposleni u Velsu koji idu na posao, a mogu da rade od kuće, biće novčano kažnjeni. Od ponedeljka će radnici dobijati fiksnu kaznu od... Novčane kazne za zaposlene koji ne rade od kuće, a mogu

Zaposleni u Velsu koji idu na posao, a mogu da rade od kuće, biće novčano kažnjeni. Od ponedeljka će radnici dobijati fiksnu kaznu od 60 funti (70 evra), a kompanije će dobiti kaznu od 1.000 funti (1.177 evra) svaki put kada prekrše pravilo.

Do sada su postojale samo smernice u vezi s radom od kuće, javlja agencija Fena.

„Uvedene su dodatne mere za ograničavanje širenja korona virusa i zaštitu javnog zdravlja”, izjavio je portparol velške vlade, a prenosi BBC.

On je rekao kako je to samo nastavak saveta, među kojima već duže vreme velška vlada preporučuje ljudima da rade od kuće gde god je to moguće, a od ponedeljka će to sada biti zakonski uslov za rad od kuće, osim ako ne postoji razuman izgovor za to, prenosi Al Jazeera.

„Očekujemo da poslodavci preduzmu sve razumne korake kako bi olakšali rad kod kuće i zaposlenima pružili potrebnu podršku”, naglasio je potparol velške vlade.

Neki rado rade od kuće, a drugima je to problem

Iako je prelazak na rad od kuće početkom 2020. godine bio iznenadan za sve, neki su napredovali više od drugih – u mnogim slučajevima zahvaljujući tipu ličnosti.

„Osobama koje su introvertne više odgovaraju okolnosti u kojima mogu da se povuku, da imaju svoj privatan prostor i da neometano rade svoj posao. Ovo je teško, pa gotovo i nemoguće izvesti u uslovima kancelarisjkog poslovanja, pogotovo kada pričamo o velikim kancelarijama koje rade po principu ’otvorenog prostora’ (open space), gde je zapravo jedna jako velika prostorija podeljena samo provizornim pregradama i stalno čujete i vidite druge ljude“, izjavila je ranije za Biznis.rs lekar specijalista psihijatrije i psihoterapeut dr Aleksandra Bubera Ninić.

Prema njenim rečima, njeni pacijenti često se žale kada dođe do takve promene radnog okruženja.

„Primera radi, jedan moj pacijent je rekao – evo sad su nam uveli i ovaj prokleti ’open space’, sad tek neću imati mira ceo dan. Radi se o ljudima koji su visoko osposobljeni, savesni, temeljni, stručni, ali teško mogu da se skoncentrišu u uslovima stalne buke i prekidanja od kolega u vezi sa raznim stvarima – i onim neophodnim, ali i svim drugim“, naglasila je naša sagovornica.

Naravno, kako kaže, rad od kuće odgovara i osobama koje jako dugo putuju do svog posla i koji izgube po nekoliko sati dnevno, samo da bi otišli na posao i vratili se kući.

„Kada rade od kuće, mnogo više vremena im ostaje da provedu sa porodicom, kao i za eventualne hobije i slično, za šta zbog putovanja pre nisu imali vremena. Mnogi naši pacijenti su se takođe obradovali mogućnosti rada na daljinu, isto iz ovog praktičnog razloga, koji im zapravo omogućava da redovno prisustvuju svojim seansama bez straha da će morati da ranije izlaze sa posla ili slično“, otkrila je psihoterapeutkinja.

Takođe, njeno zapažanje je i da osobama koje dobro funkcionišu u timovima, sastancima i stalnoj komunikaciji takva situacija nikako ne odgovara, kao ni njenim pacijentima koji se osećaju uskraćeno ukoliko ne mogu da dolaze na seanse ’uživo’.

Isto tako, ne treba zaboraviti i one koji nemaju dovoljno dobre uslove za rad od kuće, poput većeg broja članova domaćinstva, neadekvatnog interneta, radnog stola i računara, usled čega radije biraju odlazak na posao. Za sada u Republici Srbiji nema najava u vezi sa kažnjavanjima poput ovih u Velsu.

Da podsetimo, u Zakonu o radu još od 2014. godine postoji član koji dozvoljava obavljanje poslova van prostorija poslodavca i obuhvata rad na daljinu i rad od kuće.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.