Mlekara Spasojević nosilac AA+ bonitetne ocene

Od male pekare do firme koja je sačuvala tradiciju kroz mlečne proizvode

AgrobiznisBiznisFirme u fokusuPoslovanjePreduzetnikU fokusu

27.7.2021 10:58 Izmenjeno: 11:46 Autor: Julijana Vincan 0

Od male pekare do firme koja je sačuvala tradiciju kroz mlečne proizvode Od male pekare do firme koja je sačuvala tradiciju kroz mlečne proizvode
Kada su mu početkom devedestih godina kupci bureka zatražili jogurt, vlasnik male pekare u Bajinoj Bašti, Radomir Spasojević, odlučio je da ga napravi sam.... Od male pekare do firme koja je sačuvala tradiciju kroz mlečne proizvode

Kada su mu početkom devedestih godina kupci bureka zatražili jogurt, vlasnik male pekare u Bajinoj Bašti, Radomir Spasojević, odlučio je da ga napravi sam. To je u delo sproveo tako što je dnevnu sobu u vlastitom domu pretvorio u malu mlekaru. San o novom biznisu postao je stvarnost i 2003. godine nastala je Mlekara Spasojević u Bajinoj Bašti, kao i sada već dobro poznati brend Zapis Tare.

„Pre desetak godina nismo ni sanjali da će naša Mlekara dostići takav nivo tehnološke opremljenosti, koja faktore rizika spoljnih uticaja na kvalitet proizvoda svodi na minimum. Od trenutka prijema mleka u mlekaru, te njegove transformacije u mnogobrojne naše proizvode, isti se do krajnjeg kupca kreću u temperaturnom režimu pod kontrolisanim uslovima, u tzv. “hladnom lancu”. Ulažemo i velike napore u dodatne edukacije svojih saradnika u oblastima higijene muže i tretmana mleka, kako bi pomuženo mleko zadržalo sve prirodne karakteristike od vimena do ulaska u mlekaru. Cenovno nagrađujemo one proizvođače koji nam predaju najkvalitetnije mleko koje zadovoljava parametre EU kvaliteta“, izjavio je za Biznis.rs direktor kompanije, Radomir Spasojević.

Kako bi dostigli vrhunski kvalitet proizvoda koji su okupljeni pod imenom Zapis Tare, u ovoj mlekari zaposleni se pridržavaju najstrožih kriterijuma za odabir i kontrolu ulazne sirovine, a primenjuju se i najsavremenija svetska dostignuća u oblasti tehnologije prerade mleka.

„Prilikom prijema u mlekaru, svo mleko se podvrgava analizama po propisanoj proceduri, fizičkog tretmana prečišćavanja i pasterizacije, kao i dodatnog separisanja zaostalih bakterija i somatskih ćelija u sirovom mleku. Takođe, veoma vodimo brigu o svom okruženju, tako da smo do sada uložili znatna sredstva, pre tri godine u postrojenje za primarno, a nedavno i u biološko prečišćavanje otpadnih voda, na šta smo jako ponosni, jer i time dokazujemo da smo za očuvanje prirodnih tokova“, naglasio je naš sagovornik.

Mlekara Spasojević spada u one retke koje su zadržale tradicionalan način prirodne proizvodnje mleka i mlečnih proizvoda. Od 1995. godine do danas, ona je prerasla iz male kućne mlekare u jednu od najmodernijih u zemlji, i zapošljava sedamdesetak ljudi. Osim pravog, nehomogenizovanog pasterizovanog mleka koje nude, njihovi kiselo-mlečni napici, pavlake, kajmak i sirevi prave se ručno, i to isključivo od prirodnog planinskog mleka dobijenog od krava koje slobodno pasu po obroncima Sokolske planine, Povlena, Tare i Zlatibora, u koje su dodate samo korisne starter kulture za razvoj bakterija i sirila.

„Sirovinsko područje sa kog prikupljamo mleko je jedinstveno, jer retko kom mleku pristaje predznak da je planinsko, kao onom mleku koje prikuplja Mlekara Spasojević. Mali posedi naših kooperanata su pri ovakvom pristupu prednost, jer se nalaze u ruralnim sredinama, koje se ne isplati tretirati hemijskim preparatima, tako da trava sa ovih područja nije prskana nikakvim hemijskim preparatima koja bi narušila prirodnu ravnotežu“, istakao je Spasojević.

Na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom sadu, komisija za ocenu mlečnih proizvoda, sireva i sladoleda dodelila je Mlekari Spasojević najveća priznanja: veliki šampionski pehar za vrhunski kvalitet vrlo širokog asortimana brojnih vrsta mlečnih proizvoda, kao i odlikovanje za šampiona kvaliteta u grupi proizvoda za Zapis Tare kiselu pavlaku sa 12 odsto mlečne masti (180 grama), a za ostale proizvode, od 19 ocenjenih uzoraka – 19 zlatnih medalja, od toga 13 velikih zlatnih. Ovako briljantan uspeh u kompaniji Mlekara Spasojević smatraju kao potvrdu stalnih pohvala svojih potrošača, ali i veliku obavezu da istraju na daljem usavršavanju kvaliteta, jer to od njih mnogobrojni potrošači sa pravom očekuju.

Zapis Tare priznanje
Foto: Mlekara Spasojević

Zbog načina na koji proizvode, prerađuju i pakuju mleko, osim što su stekli potrošače koji vole njihove proizvode sa ukusom rodnog kraja, u Mlekari Spasojević se mogu pohvaliti i AA+ bonitetnom ocenom, koja predstavlja veoma visoku kreditnu sposobnost i izuzetno nizak kreditni rizik. Naime, AA+ stoji rame uz rame uz najvišu ocenu, što znači da je kompanija pouzdana i stabilna.

„Prema našem desetogodišnjem iskustvu, bonitetna ocena AA+ u više od 67 odsto slučajeva u sledećem godišnjem prikazu prelazi u AAA bonitetnu ocenu. Do toga dolazi jer se povećani rashodi sa neophodne vremenske distance pokazuju kao trenutni, a tendencija rasta kao konstanta. Saradnja sa AA+ kompanijom daleko je od zone rizika, jer ova bonitetna ocena potvrđuje visoke standarde uspešnog poslovanja i visok nivo kreditne sposobnosti“, objašnjeno je u bonitetnoj kući CompanyWall.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...